‘Dga’s misbruikt door kabinet’

Werkgeversorganisaties zijn het niet eens met de plannen van het kabinet om directeur-grootaandeelhouders (dga’s) die meer dan 500.000 euro lenen bij hun eigen bedrijf extra te gaan belasten.

Hierover bericht De Financiële Telegraaf.

Momenteel mogen dga's geld uit hun eigen onderneming aan zichzelf uit te lenen, zonder daar belasting over te betalen. De nieuwe maatregel levert de schatkist 1,8 miljard euro op. 

Lees ook: Belastingplan 2019: maatregelen op een rij

Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland zegt op BNR dat het kabinet hiermee zijn ware aard laat zien. “We gaan vol voor de multinationals en gebruiken de Nederlandse dga als melkkoe. We zagen het met de 'Box 2-verhoging, met de BTW-verhoging, allemaal op het bordje van de MKB-er geknald, en nu dit er bovenop. Ik vind dat de grens bereikt is.”

Biesheuvel doelt hiermee op de afschaffing van de dividendbelasting die ondernemers moeten ophoesten, zo blijkt nu. “Het voorstel zat verstopt in de bijlage van de Miljoenennota: het stond in geen enkel stuk, in geen enkele brief van de minister van Financiën. Het voelt aan als onverhoedse aanval.”

Ook fiscalist Cor Overduin van Grant Thornton ziet het plan als een poging van het kabinet om de afschaffing van de dividendbelasting door het MKB te laten betalen. “Dat lijkt me een slecht idee.”

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn het ook niet eens met de maatregel om dga's extra te belasten en waarschuwen dat de nieuwe heffing ten koste gaat van de investeringskracht van geraakte ondernemingen. Een woordvoerder van VNO-NCW vertelt tegen de Financiële Telegraaf dat er een stap in de juiste richting wordt gezet door het kabinet met een verminderde verhoging van het box 2-belastingtarief en een daling van de vennootschapsbelasting. "Maar als er aan de andere kant door samenloop van allerlei fiscale maatregelen een prikkel ontstaat om vermogen aan de onderneming te onttrekken, dan is het kabinet niet goed bezig”, aldus de woordvoerder.

Gerelateerde artikelen