Dga te ziek om auto te rijden: geen bijtelling

Onlangs heeft het gerechtshof in Den Haag in hoger beroep geoordeeld dat een bv, die aan haar dga een auto ter beschikking had gesteld, maar een niet meer dan beperkt privégebruik niet kon aantonen, toch onder de bijtelling uitkomt. Het hof acht het namelijk aannemelijk dat de dga te ziek was om de auto privé te rijden.

Het bedrijf kreeg na een boekenonderzoek door de fiscus naheffingsaanslagen loonheffing en boetes opgelegd over de jaren 2008 t/m 2011. De naheffing had betrekking op het privégebruik door de dga van de hem ter beschikking gestelde bedrijfswagen. Het bedrijf ging hiertegen in beroep, maar rechtbank Den Haag verklaarde het beroep ongegrond.

Het Haagse hof kijkt echter anders tegen de zaak aan. Het hof is het weliswaar eens met de rechtbank dat de auto aan de dga voor privédoeleinden ter beschikking was gesteld, maar gelooft ook de verklaring van de dga dat hij in onderhavige jaren aan een ernstige ziekte leed die hem het autorijden vrijwel onmogelijk maakte. Het hof komt tot de conclusie dat het hoger beroep gegrond is, vernietigt de eerdere uitspraak van de rechtbank, alsmede de naheffingsaanslagen, de boetebeschikkingen en de beschikkingen heffingsrente.

• ECLI:NL:GHDHA:2015:2012

 

Gerelateerde artikelen