‘Deutsche Bank ontdook IFRS-regels in rapportage 2019’

Toezichthouder BaFin laat de tanden zien na het Duitse Wirecard-schandaal.

De financiële rapportage van Deutsche Bank over 2019 voldeed niet aan de internationale standaarden voor jaarrekeningen. Belangrijke details over gigantische verliezen in de VS ontbreken in de financiële rapportage. Dat heeft de Duitse financiële waakhond BaFin bekendgemaakt.

  • De Deutsche Bank zou onvoldoende hebben gerapporteerd over een fiscale miljardenmeevaller
  • Dat zou volgens de IFRS-regels wel hebben gemoeten 
  • De Duitse toezichthouder BaFin legt geen boete of andere sanctie op
  • Deutsche Bank wijst de beschuldigingen van de toezichthouder af

Volgens BaFin heeft Deutsche Bank verzuimd om 2,1 miljard euro aan uitgestelde belastingvorderingen te koppelen aan verliezen die de bank leed in de VS gedurende meerdere jaren. Evenmin heeft de bank uitgelegd hoe het de verlieslatende activiteiten in de VS weer winstgevend dacht te maken. Deze informatie is verplicht onder regels van de IFRS, omdat de bank de verliezen hoopte goed te maken met toekomstige winsten in de Amerikaanse regio, zo meldt de Duitse financiële autoriteit.

(tekst loopt door onder het blok)

In de omstreden passage in de financiële rapportage 2019 meldt Deutsche Bank 5,4 miljard euro aan uitgestelde belastingvorderingen die kunnen worden verrekend met toekomstige winsten. Halverwege 2019 startte de bank een radicale herstructurering, waaronder het inkrimpen van investeringstak. Uitgestelde belastingvorderingen die verband hielden met deze activiteiten werden afgeschreven. Maar omdat de bank 2,1 miljard aan uitgestelde belastingvorderingen in de VS op de balans hield, had dit detail volgens de toezichthouder expliciet gerapporteerd moeten worden. Dit met inbegrip van een uitleg waarom de verlieslatende Amerikaanse activiteiten weer winstgevend zouden worden.

De Deutsche Bank bestrijdt de conclusie van de toezichthouder en is ervan overtuigd dat zij “volledig heeft voldaan aan alle IFRS-vereisten”. Of er juridische stappen volgen van de bank tegen de BaFin is nog niet duidelijk. In reactie op het nieuws dook de beurskoers van Deutsche Bank met bijna anderhalf procent.

Volgens de Financial Times is de kritiek van BaFin een teken dat de Duitse toezichthouders harder optreden tegen bedrijven die het niet zo nauw nemen met de boekhoudregels. De krant denkt dat dit het gevolg is van het Wirecard-schandaal, het grootste boekhoudschandaal in Europa van na de Tweede Wereldoorlog.

Ondanks dat de Deutsche Bank de kantjes eraf liep, hoeft zij de boeken over 2019 niet te herzien. Er wordt ook geen straf uitgedeeld.

KPMG, dat in 2020 door EY werd vervangen als accountant van Deutsche Bank, weigerde commentaar te geven aan de Financial Times.

Deutsche Bank stond belastingfraude toe

Gerelateerde artikelen