Deurwaarders slepen Staat voor de rechter

Meer dan driehonderd gerechtsdeurwaarders slepen de Nederlandse staat voor de rechter. Zij eisen een schadevergoeding van 10 miljoen euro voor de misgelopen inkomsten door een vermeende fout van het ministerie van Justitie. Dat bevestigt de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG), die het voortouw neemt in deze zaak, na berichtgeving van Het Financieele Dagblad.

Het conflict draait om de tarieven voor de loon- en overheadkosten die deurwaarders in rekening mogen brengen bij debiteuren. Deze worden vastgesteld door het ministerie. Volgens de KBvG hanteerde het ministerie de verkeerde cijfers waardoor de deurwaarders sinds 2012 te weinig inkomsten ontvingen. Het ministerie heeft zijn methode in 2016 aangepast maar wil geen schade uitbetalen over de voorgaande jaren daarvoor. Daarom stappen de deurwaarders nu naar de rechter.

Als de deurwaarders de zaak winnen en de schadeclaim uitbetaald krijgen, wordt het verdeeld onder de eisers, vertelt de belangenclub. Deurwaarders zijn verplicht lid bij de KBvG.