Detailhandel: minder verkocht, meer omgezet

De Nederlandse detailhandel heeft in juli 5,5 procent meer omgezet in vergelijking met een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat kwam vooral door hogere prijzen, want het verkoopvolume daalde met 1,5 procent.

De winkels in voedings- en genotmiddelen wisten 9 procent meer omzet te behalen. Het verkoopvolume was echter 0,9 procent lager dan een jaar eerder. De omzet van de supermarkten lag 9,8 procent hoger, die van de speciaalzaken in voedingsmiddelen steeg 3,9 procent.

De omzet van de non-foodsector nam volgens het CBS met bijna 3 procent toe, bij een volumedaling van 2 procent. Drogisterijen, schoenenwinkels, kledingzaken en winkels in recreatieartikelen wisten in juli meer om te zetten dan een jaar geleden. Winkels in meubels en woninginrichting, consumentenelektronica en witgoed en de winkels in doe-het-zelfartikelen zagen de omzet daarentegen dalen.

De onlineomzet was in juli 5 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar geleden. Webwinkels zagen de omzet licht dalen. De onlineomzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is, groeide daarentegen met bijna 13 procent. De onlineomzet van kleding, winkels in voedingsmiddelen en drogisterijen lag in juli hoger dan een jaar eerder, terwijl de omzet van consumentenelektronica afnam.