Deloitte wil uitbreiding mandaat ledenraad NBA

Deloitte pleit ervoor dat de nieuw in te stellen ledenraad van de NBA een uitgebreider mandaat krijgt. Zo zou de ledenraad een meer dwingend advies moeten kunnen uitbrengen.

In de plannen rond de nieuwe governance van de NBA krijgt de ledenraad een adviserende rol richting het bestuur en de ALV. Deloitte zegt in haar reactie op de voorstellen inzake het vernieuwde bestuursmodel van de beroepsorganisatie: “Gegeven de pluriformiteit van de leden en de specifieke rollen en taken van deze leden, zoals de wettelijke taak, zouden wij graag een uitbreiding zien van het mandaat van de ledenraad, zoals de mogelijkheid meer dwingend advies te kunnen uitbrengen in plaats van slechts een adviserende rol.”

Daarnaast constateert Deloitte dat het merendeel van de externe accountants bij kantoren is aangesloten, maar dat de rol van de kantoren momenteel een ‘blinde vlek’ is, wat onder andere blijkt uit de constatering dat de kantoren zich niet vertegenwoordigd voelen door de NBA. “Wij adviseren te bezien of de ledenraad wat betreft de accountants werkzaam bij accountantskantoren zou kunnen worden ingevuld langs de lijn van ‘OOB kantoren (OPAK)’, ‘niet OOB kantoren die wettelijke controles uitvoeren’ en ‘overige kantoren’, “ aldus Deloitte.

• Reactie Deloitte

Gerelateerde artikelen