Deloitte veegt de vloer aan met de splitsing van EY
Deloitte heeft ook onderzocht of het de accountancy en de adviesdiensten zou moeten splitsen. Het bedrijf heeft er zelfs over gesproken met bankiers. Maar de conclusie was dat een splitsing totaal niet realistisch is.
“Niet eens een close call”, aldus Joe Ucuzoglu, de baas van het wereldwijde netwerk van Deloitte. Het idee dat de splitsing een routekaart zou zijn voor de accountancy, verwijst hij naar de prullenbak.
Ucuzoglu heeft op de website van Deloitte gereageerd op de voorgenomen splitsing van EY, die momenteel op een dood spoor is beland. In een filmpje van twintig minuten trekt hij van leer tegen het idee om accountancy en advies uit elkaar te trekken.
"We hebben deze film eerder gezien", zei Ucuzoglu. “De geschiedenis is bezaaid met voorbeelden van grootse ambities rond dit soort transacties. Veel grote beloften die geweldig klonken met mooie presentaties. Het is gemakkelijk om meegesleurd te worden in dealkoorts, maar dit is nooit uitgepakt zoals het was bedoeld.”
Ucuzoglu is topman van Deloitte sinds begin dit jaar. Sindsdien regende het vragen aan hem over de splitsing van EY. Naar aanleiding daarover besloot hij een reactie te geven richting de partners.
De Deloitte-topman verwijst naar verschillende afsplitsingen van accountantskantoren die niet branchten wat ervan was verwacht. Met name BearingPoint, de afsplitsing van KPMG die een beursnotering kreeg en in 2009 failliet ging. "We hebben één IPO gezien van een adviesbureau dat culmineerde in het faillissement." Ook wijst hij op verkoop van de adviestakken van EY aan Capgemini en die van PwC naar IBM twintig jaar geleden. "Daar wordt over het algemeen niet positief op teruggekeken."
Ucuzoglu’s is het oneens met zijn collega bij EY, Carmine Di Sibio, die stelt dat audit en advies sneller groeien als ze los van elkaar staan. Het verzelfstandigde adviesbedrijf zou de vleugels kunnen uitslaan als het vrij zou zijn van de regels voor accountants die belangenconflicten tegengaan. Volgens de supporters van een splitsing zouden regelgevers steeds meer moeite hebben met het multidisciplinaire model van accountantskantoren.
Ucuzoglu is het allerminst eens met deze redenatie. “Ik spreek met veel regelgevers en niemand heeft me ooit voorgesteld of aangemoedigd om het pad van de scheiding in te slaan. Sterker nog, ik heb de laatste tijd nogal wat vragen gekregen van toezichthouders die bezorgd zijn over hoe het proces van de scheiding zou uitwerken.”
Ucuzoglu noemt EY overigens niet bij naam. Hij heeft het over "een van de andere Big Four". Die staat volgens hem inderdaad onder druk door regels voor belangenverstrengeling. Dit omdat EY een onevenredig groot aantal technologiebedrijven controleert.
Voor de oplossing om de splitsing te financieren via een aandelendeal en externe financiering toont hij minachting. "Er is geen gratis pot met goud, alleen compromissen waar mensen over kunnen discussiëren." De enige die iets bij de splitsing te winnen hebben zijn oudere partners, zo grapt Ucuzoglu. 'Zij zitten mogelijk aan de positieve kant van de transactie. Je gaat hoe dan ook met pensioen.”