Deloitte onder vuur om jaarrekeningen InnoConcepts

Deloitte is verwikkeld in een boekhoudschandaal, zo schrijft NRC.nl vandaag. Het accountantskantoor zou ten onrechte twee jaarrekeningen goedgekeurd hebben van het bedrijf InnoConcepts, dat in 2010 failliet ging.

Dat is volgens de krant de conclusie van curator Louis Deterink in zijn vandaag verschenen onderzoek over de oorzaken van het faillissement. Volgens Deterink ging Innoconcepts failliet als gevolg van ‘mistige’ en ‘naar verstrengeling van belangen riekende’ activiteiten in China en die dubieuze activiteiten zouden niet door Deloitte zijn opgepikt. Deterink en Deloitte zouden in onderhandeling zijn over een schikking. De curator stelt dat Deloitte aansprakelijk is voor een ‘substantieel deel’ van het boedeltekort van 63 miljoen euro. Daarnaast heeft hij voormalige bestuurders en commissarissen aansprakelijk gesteld.

VEB-directeur Paul Koster zegt het hoog tijd te vinden dat betrokken partijen hun verantwoordelijkheid nemen: ‘Innoconcepts-beleggers zijn misleid op een voor Nederland ongekende schaal. Bestuurders en commissarissen hebben niet alleen niet integer gehandeld; ook strafrechtelijk valt hen het nodige te verwijten. Accountant Deloitte en huisbankier ING treffen ook blaam. Zij zullen hun verantwoordelijkheid niet mogen ontlopen.’

Inmiddels heeft Deloitte gereageerd op de samenvatting en conclusies van curator Deterink inzake InnoConcepts. Het accountantskantoor schrijft: ‘Deloitte heeft kennis genomen van de samenvatting en conclusies van het rapport van de curator inzake InnoConcepts, die vandaag publiek gemaakt worden. Wij zijn die samenvatting en conclusies aan het bestuderen. Het is complexe materie, waarin veel partijen een rol hebben gehad. Deloitte neemt de bevindingen van de curator uiteraard serieus. We zijn in gesprek met zowel de curator als de VEB. Deloitte stelt zich in deze constructief op, kijkt kritisch naar haar eigen rol. Uit de conclusies van de curator lijkt echter ook te volgen dat leden van het management van InnoConcepts de accountant bewust een verkeerde voorstelling van zaken hebben gegeven.’

Justitie heeft trouwens ook het oog laten vallen op InnoConcepts. De Financiële Telegraaf meldt dat de voormalige top van het beursgenoteerde bedrijf wordt beschuldigd van een miljoenenfraude. De drie bestuurders van het concern, waaronder oprichter Fred Langerak, Peter Teerlink en Cees van der Jagt, worden verdacht van bedrog in de jaarstukken van 2005 tot en met 2008, oplichting en valsheid in geschrift. Het OM vermoedt dat de jaarrekeningen rooskleuriger zijn voorgesteld dan de werkelijke situatie bij InnoConcepts.

Vrijdag heeft curator Deterink het meest recente faillissementsverslag van InnoConcepts alsmede een samenvatting en conclusies gepubliceerd (zie hieronder).

Gerelateerde artikelen