Deloitte nieuwe accountant GlaxoSmithKline

Het Britse farmacieconcern GlaxoSmithKline (GSK) wil Deloitte benoemen als nieuwe controlerend accountant. Daarmee neemt GSK na 15 jaar afscheid van PwC.

Naar verwachting wordt Deloitte benoemd als extern accountant voor het boekjaar dat eindigt op 31 december 2018. De aandeelhouders van GSK moeten nog wel hun goedkeuring geven aan het voorstel. PwC, sinds 2001 de controleur van de boeken van GSK, blijft aan als accountant tot het einde van volgend jaar.

Door veranderde EU-regelgeving zijn ondernemingen tegenwoordig verplicht om hun accountantscontrole elke tien jaar aan te besteden. Ze moeten op zijn minst elke 20 jaar van extern accountant wisselen.

Een van de doelstellingen van deze nieuwe regels was om meer concurrentie op de accountantsmarkt te krijgen. Ook zouden andere dan de Big Four kantoren een groter marktaandeel moeten krijgen. Maar dat lijkt niet echt te lukken. Binnen de FTSE100 ruilen de ondernemingen over het algemeen het ene Big Four kantoor in voor het andere. Van de 25 tenders die dit jaar door FTSE350-bedrijven zijn afgerond, werd er niet één door een niet-Big Four kantoor gewonnen.

Lees ook:

Gerelateerde artikelen