Deloitte Football Money League: Manchester United lijstaanvoerder

De Engelse voetbalclub Manchester United is in financieel opzicht weer toonaangevend. Op de donderdag door Deloitte gepubliceerde Money League lost ManUnited Real Madrid af als lijstaanvoerder. De club had over het seizoen 2015-2016 een totaal aan inkomsten van 689 miljoen euro.

Ook FC Barcelona passeerde Real Madrid op de jaarlijkse geldlijst, maar het verschil aan inkomsten tussen beide Spaanse clubs is miniem: 620,2 tegen 620,1 miljoen euro. De top vijf wordt gecompleteerd door Bayern München (592 miljoen euro) en Manchester City (524 miljoen), beide clubs klommen een plaats ten koste van Paris Saint-Germain.

Acht clubs uit de top twintig komen uit in de Engelse Premier League. Deloitte sluit niet uit dat dankzij een lucratieve tv-deal alle clubs uit de hoogste Engelse voetbalklasse volgend jaar in de top dertig staan. Uit de Spaanse La Liga is verder alleen Atlético Madrid in de top twintig vertegenwoordigd. Er staan drie Duitse clubs in en vier Italiaanse waarvan Juventus op de tiende plaats het hoogst genoteerd is. De totale inkomsten van de twintig best verdienende clubs – exclusief transferopbrengsten – stegen met 12 procent naar 7,4 miljard euro.

Ajax was in 2014 met 107,6 miljoen euro aan inkomsten de laatste Nederlandse club die de top dertig haalde: 27e. Napoli sluit nu de lijst af; de nummer dertig komt uit op 142,7 miljoen euro.

“Manchester United heeft op commercieel gebied fenomenaal gescoord'', lichtte Dan Jones namens Deloitte toe. De club haalde 71 miljoen euro extra op, hoewel het optreden onder Louis van Gaal in de Champions League geen succes was. In een poule met PSV en Wolfsburg vloog ManUnited er na de groepsfase uit.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen