Deloitte: ‘Financieel optimisme groeit’

CFO onderzoek Deloitte

Het vertrouwen onder CFO’s in de financiële vooruitzichten van hun organisaties is significant toegenomen, zo blijkt uit de recente Deloitte CFO Survey. Bijna 40 procent van de financiële leiders is optimistischer dan zes maanden geleden. De winstgevendheid stijgt meer dan verwacht sinds de COVID-19-pandemie, wat dit optimisme bevestigt.

  • CFO’s zien groeiende kansen in duurzame investeringen.
  • Strategische AI-inzet vereist gerichte investeringen.
  • Overgang naar ERP-systemen roept zorgen op.

Ondanks het positieve economische sentiment, identificeren CFO’s kwetsbaarheden in het ondernemingsklimaat. Grote tekorten op de arbeidsmarkt, geopolitieke spanningen en een nog altijd herstellende economie worden genoemd als de belangrijkste bedrijfsrisico’s.

Politieke onzekerheid en strategie

De politieke situatie in Nederland heeft een sterke impact op strategische besluitvorming. CFO’s volgen politieke ontwikkelingen rond talentbeschikbaarheid, belastingklimaat en energiezekerheid nauwlettend. Investeringen voor groei worden uitgesteld en internationalisering neemt toe. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.


Duurzaamheid en tech

De rol van CFO’s evolueert, met een focus op duurzaamheid en technologie. CFO’s zien duurzame investeringen als cruciaal voor toekomstbestendigheid. Echter, velen worstelen met het vertalen van duurzaamheidsdoelen naar concrete financiële acties.

Kansen en uitdagingen

CFO’s erkennen duurzame investeringen als een essentieel onderdeel van de toekomstbestendigheid. De beweging naar duurzamere kapitaalinvesteringen wordt gestimuleerd door politieke druk en strategische ontwikkelingen.

Opkomst van AI

CFO’s verwachten een exponentiële toename van AI in strategische besluitvorming. Jonge bedrijven investeren momenteel aanzienlijk meer in AI dan gevestigde organisaties. Terughoudendheid bij investeringen wordt voornamelijk veroorzaakt door personeelstekorten en kosten.

ERP Overgang

Tot slot constateert de consultant in het rapport dat een meerderheid van de organisaties overstapt op cloud-based ERP-systemen. Hoewel deze systemen efficiëntie en strategische besluitvorming verbeteren, leiden zorgen over complexiteit en kosten tot uitstel.

Gerelateerde artikelen