Deloitte China liet klanten zichzelf controleren

Ruzie met de VS over inzicht in de boeken van Chinese bedrijven.

Deloitte in China is door de Amerikaanse waakhond SEC beboet omdat het accountantskantoor toeliet dat Chinese klanten zichzelf controleerden. Het zou gaan om twaalf controles die niet volgens de regels zijn uitgevoerd.

De boete van 20 miljoen is opgelegd omdat het Chinese bedrijven betrof die ook een beursnotering in de VS hebben. De Amerikaanse waakhond heeft een mandaat om in deze ook de controlerend accountant in China te beboeten.

Chinese bedrijven moesten van Deloitte zelf aangeven of ze bepaalde posten hadden beoordeeld, terwijl er verder geen bewijs was voor een bevestiging daarvan. Het incident kwam aan het licht toen de Amerikaanse accountantsorganisatie PCAOB (Public Company Accounting Oversight Board) de controles inspecteerde die waren gedaan door Chinese vestigingen van de big four. 

Het incident met Deloitte komt op een moment dat de VS en China onderhandelen over toegang tot de boeken van Chinese bedrijven met een beursnotering in de VS. China weigert al jaren om Amerikaanse autoriteiten inzicht te geven in de Chinese boeken van deze bedrijven. Amerika dreigt als tegenmaatregel zo’n 200 Chinese bedrijven van de beurs te gooien. Aan het eind van het jaar bepaalt de PCAOB of China voldoende meewerkt.

Deloitte in China heeft beterschap beloofd en gezegd dat de accountants van het kantoor beter worden getraind. De PCAOB zou hebben ingestemd met het verbeterprogramma.
 

Gerelateerde artikelen