Deloitte betaalt US overheid $11 miljoen terug voor te hoge rekeningen

US vermoedt dat ICT-adviseurs van Deloitte veel te hoge rekeningen stuurden. Deloitte koopt verder onderzoek af met $ 11 miljoen.
Het US Department of Justice (DoJ) is met Deloitte US een deal overeengekomen, om een eind te maken aan hardnekkige beschuldigingen dat het Big4-kantoor veel te hoge rekeningen voor ICT-diensten stuurde aan de General Services Administration (GSA).
 
Deze GSA is verantwoordelijk voor de aanbesteding en gunning van ICT diensten en de ontwikkeling en levering van hard- en software voor federale instellingen van de Amerikaanse overheid. Volgens het DoJ bestaan er gegronde vermoedens, dat Deloitte zich tussen 2006 en 2012 niet hield aan de ‘fair price’ afspraken, zoals vastgelegd in een raamovereenkomst uit 2000.
Daarin werd afgesproken, dat Deloitte voor de diensten dezelfde prijzen zou factureren als aan hun private cliënten, inclusief eventuele kortingen. 
 
Met andere woorden, Deloitte beloofde de overheid niet te misbruiken als een toverbeurs die nooit leeg raakt. Maar het kantoor hield zich aantoonbaar niet aan die belofte, zo denkt het ministerie.  En Deloitte blijkt nu bereid om de GSA $11,38 miljoen terug te betalen, in ruil voor het afzien door DoJ van verdere stappen en van de eis, dat Deloitte (revenue 2015 ruim $32 miljard)  openlijk toegeeft al die jaren te hoge facturen gestuurd te hebben.
 
Deloitte is niet de enige (ICT-)dienstverlener die ervan beschuldigd werd te hoge rekeningen te sturen. Woordvoerders van het DoJ stelden met enige trots dat ‘de overheid met deze schikking toch had laten zien dat ze zich niet voor de maling liet houden.” 
Gerelateerde artikelen