Deloitte begeleidde van fraude verdachte Finles

Deloitte heeft vermogensbeheerder Finles uitgebreid geadviseerd over een beleggingsfonds dat afgelopen week aanleiding was voor een inval van de FIOD.

De krant baseert zich op “bronnen dichtbij het strafrechtelijk onderzoek”.

De belegging van Finles – waar Deloitte in adviseerde – wordt nu door het Openbaar Ministerie aangemerkt als ‘een schijnconstructie voor internationale belastingfraude’.

Hoogleraar fiscale economie Peter Kavelaars, tevens partner bij Deloitte, begrijpt niet waar het bij Finles is misgegaan. “Normaal gesproken worden dit soort constructies vooraf altijd afgestemd met de fiscus.” Deloitte laat weten niet in te gaan op cliëntenaangelegenheden.

Dividenduitkeringen
Het FIOD-onderzoek draait om zo’n 300 miljoen euro aan dividenduitkeringen, afkomstig van een Luxemburgs bedrijf aan een Finles-fonds. Finles sluisde het dividend door aan de enige deelnemer van het beleggingsfonds: het zieltogende Amerikaanse pensioenfonds Bluegrass. Volgens het Openbaar Ministerie is over deze winst uiteindelijk nergens dividendbelasting afgedragen, waardoor het beleggingsbedrijf beschuldigd wordt van belastingfraude met een omvang van 45 miljoen euro. Het OM reageert niet op vragen over onderzoek naar eventuele betrokkenheid van Deloitte.