Dekkingsgraad pensioenfondsen iets omhoog

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen stijgt in november naar 102%. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van vezekeraar Aon.

De beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, ging van 104% eind oktober naar 103% eind november. Dit wordt veroorzaakt door een lichte stijging van de rente en goede resultaten van de aandelen, mede als gevolg van meevallende groeicijfers. 

De beleidsdekkingsgraad loopt de komende maanden hoogstwaarschijnlijk verder terug omdat de hogere dekkingsgraden van de tweede helft van 2018 dan niet meer worden meegewogen voor dit gemiddelde. De actuele gemiddelde dekkingsgraad van 102% versterkt dit effect.

Bij een dekkingsgraad van minder dan 100% heeft een pensioenfonds onvoldoende geld in kas om alle toekomstige uitkeringen te kunnen doen. De positie van de Nederlandse pensioenfondsen blijft dus fragiel. Mogelijke kortingen aan het einde van 2020 zijn, ondanks de recente versoepeling van minister Koolmees, dan ook nog niet van de baan.