Dekkingsgraad pensioenfondsen gestegen, maar nog steeds te laag

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen steeg in oktober van 97% naar 99%. De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen of indexatie, bleef gelijk op 98%.

Dit blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon Hewitt.

Rentes gestegen, vermogen gedaald

De rente steeg in oktober gemiddeld zo’n 20 basispunten. De waarde van de verplichtingen daalde daardoor met 4%. Door de stijging van de rente daalde de obligatieportefeuille 5% in waarde. Het was relatief rustig op de meeste aandelenmarkten. Per saldo daalde het vermogen van pensioenfondsen in oktober met ruim 2%.

AOW-leeftijd en pensioenrichtleeftijd verhoogd

Als reactie op de gestegen levensverwachting maakte staatssecretaris Klijnsma maandag bekend dat de AOW-leeftijd in 2022 wordt verhoogd naar 67 jaar en 3 maanden. De pensioenrichtleeftijd wordt in 2018 verhoogd naar 68 jaar. De hogere pensioenrichtleeftijd heeft geen directe invloed op de dekkingsgraad van pensioenfondsen. Wel zullen werknemers vanaf 2018 jaarlijks minder pensioen fiscaal vriendelijk kunnen opbouwen. De verwachting is daarom dat veel pensioenfondsen dan hun premie kunnen verlagen.

Gerelateerde artikelen