Deining bij EY US wegens ontslag overijverige medewerkers

EY ziet het teveel aan gevolgde cursussen als een schending van integriteit.

Tientallen medewerkers van de Amerikaanse landenfirma van EY zijn op straat gezet door hun werkgever. Dit omdat ze te veel online cursussen gingen volgen op de EY Ignite Learning Week in mei. Het was de bedoeling dat medewerkers in die week een online cursus zouden volgen naar keuze. Maar sommige medewerkers gingen meerdere online cursussen tegelijk volgen, wat volgens de regels van EY verboden is.

  • Sommige medewerkers volgden meerdere cursussen tegelijk tijdens een studieweek in mei
  • Medewerkers verdienden door die ijver dubbele PE-punten en dat is verboden
  • EY heeft deze medewerkers ontslagen wegens schending van de integriteit
  • Het regent klachten over de wreedheid van EY, die de overschrijdingen zelf zou hebben uitgelokt

Een cursus in de studieweek telt mee voor de veertig studiepunten die EY-medewerkers in een jaar bijeen moeten sprokkelen, vergelijkbaar met de PE-punten voor Nederlandse accountants. Drie online cursussen tegelijk volgen is daarom als onethisch verklaard. EY startte een onderzoek naar enkele tientallen medewerkers en ging over tot ontslagen.

Verbolgen reacties

Dit heeft geleid tot verbolgen reacties over ethiek en multitasken, zowel binnen als buiten EY. Een aantal van de gestrafte medewerkers zei onbekend te zijn met een verbod op het volgen van meerdere cursussen tegelijk in de studieweek. Ze dachten dat ze gewoon konden profiteren van het aanbod van online cursussen, die varieerden tot lessen over een sterk merk tot converseren met AI.

Beducht voor een boete

EY stelt dat het volgen van meerdere cursussen een schending van integriteit is, vooral vanwege het grote aantal studiepunten dat ermee behaald kan worden. “Onze kernwaarden van integriteit en ethiek staan ​​voorop bij alles wat we doen”, aldus EY. Zeker nadat EY een boete van honderd miljoen dollar heeft gehad in de VS wegens examenfraude, zit de schrik er goed in bij de Amerikaanse landenfirma.

Geen enkele waarschuwing

Een ontslagen medewerker van EY US zei maandag dat er geen enkele waarschuwing was geweest voor het volgen van meerdere sessies. “E-mailmarketing EY Ignite moedigde ons aan om zoveel sessies bij te wonen als ons schema toeliet”, zei de medewerker die in de Financial Times wordt geciteerd. “We werken allemaal met drie monitoren. Ik hoopte nieuwe ideeën te horen die ik op tafel kon leggen om mezelf van anderen te onderscheiden.”

Cultuur van multitasking

Een andere medewerker die de zak kreeg, klaagde dat EY zelf begonnen is met een cultuur van multitasking. “Als je gedwongen wordt om 45 uur per week te factureren en nog veel meer uren intern werk te doen, hoe kan dat dan niet?”

Een derde ontslagen EY-medewerker verwees naar een partner die gewend is om twee klantgesprekken tegelijk te voeren  en zijn camera aan- en uitzet, afhankelijk van met wie hij praat. “Als dit onethisch is, dan is dat ook onethisch.”

Wreed

In de EY-geledingen wordt geklaagd dat de sancties te zwaar zijn. EY zou zelf verantwoordelijk zijn voor de overijverige leergierigheid door door medewerkers toe te staan meerdere Zoom-sessies bij te wonen en overlap in de studiepunten toe te kennen. “Gewoon bizar”, zo luidt een van de reacties op een social kanaal. “Misschien hun beoordeling verlagen, bonussen inhouden of zelfs promotie uitstellen, maar ze gewoon per direct beëindigen is gewoon wreed. Als dit zo belangrijk was, implementeer dan betere systemen.”

Gerelateerde artikelen