Deflatie in industrie houdt aan door (goedkope) olie

De prijsdalingen hebben een verkoelend effect op de inflatie.

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen waren in maart gemiddeld 0,9 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Het is de elfde maand op rij dat de afzetprijzen dalen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een maand eerder bedroeg de prijsdaling 1,8 procent.

  • In februari was olie goedkoper dan een jaar geleden, maar in maart werd de olie duurder
  • In de elektrotechniek, auto- en machine-industrie waren wel stijgingen van de afzetprijzen
  • Bij sterk stijgende afzetprijzen kan de inflatie worden aangewakkerd, terwijl bij de dalende prijzen de inflatie wordt afgeremd

Volgens het CBS hangt de ontwikkeling van de producentenprijzen sterk samen met de prijzen van ruwe aardolie. In maart kostte een vat ruwe North Sea Brent ruim 5 procent meer dan een jaar eerder. In februari was olie nog dik 3 procent goedkoper dan een jaar eerder.


Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).


Producten van de aardolie-industrie waren in maart 1,1 procent goedkoper dan in maart 2023. In februari lagen de prijzen 2,8 procent lager dan een jaar eerder. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in maart 5,0 procent lager dan een jaar eerder. In februari lagen de prijzen 8,5 procent lager dan in februari 2023.

In de elektrotechniek, auto- en machine-industrie waren wel stijgingen van de afzetprijzen te zien, met plussen tot 4,9 procent. De producentenprijzen kunnen invloed hebben op de inflatie omdat ze worden doorberekend aan afnemers. Bij sterk stijgende afzetprijzen kan de inflatie worden aangewakkerd, terwijl bij de dalende prijzen de inflatie wordt afgeremd.

Lees ook:

Gerelateerde artikelen