Definitieve Bankentaxonomie (BT11) gepubliceerd
Dit meldt SBR Banken. In de totstandkoming van de BT11 is samen met de markt bekeken waar een balans kan worden gevonden tussen de informatie die de bank wil ontvangen en de bereidheid en mogelijkheden van klanten en intermediairs om daarin te voorzien. Resultaat is dat het aantal uitsplitsingen bij lagere bedragen is verminderd. Bijvoorbeeld: als de totale som leasekosten onder de € 50.000 blijft, hoeft straks alleen nog het totaalbedrag te worden aangeleverd. Uitsplitsing per contract is dan niet meer nodig. Wel maakt de bank hier een aantekening van – de indicatie ‘verplicht’ wijzigt in ‘warning’. Dit betekent dat de bank de uitsplitsing graag zou willen zien, maar dat dit niet verplicht is. Daarnaast is op verzoek van diverse marktpartijen in de agro-extensie enkele velden toegevoegd om ook het begrip ‘omzet’ en ‘aanwas’ te kunnen rapporteren en toelichten. Zo is het veld Fosfaathouding toegevoegd om te anticiperen op mogelijke wetswijzigingen.
Totstandkoming Bankentaxonomie
Jaarlijks brengt het Financiële Rapportages Coöperatief (FRC) een nieuwe versie van de BT uit om de wijzigingen in wet- en regelgeving te volgen, eventuele issues op te lossen en nieuwe functionaliteit te kunnen aanbieden. De oplevering van de nieuwe BT komt tot stand in drie stappen.
- 12 augustus: publicatie van de alfaversie (BT11.a). Deze versie is bedoeld om de markt kennis te laten maken met de nieuwe BT en de nieuwe functionaliteiten te presenteren waar in 2017 mee gewerkt wordt.
- 14 november: commentaar wordt verwerkt en resulteert in een bètaversie (BT11.b). Deze versie is bedoeld om onvolkomenheden in uitwerking van de functionaliteit te kunnen wegnemen en implementatievragen te verwerken. Ook op deze bètaversie kan nog commentaar worden geleverd.
- 9 december: publicatie van de definitieve versie van de BT11.
Daarna volgt begin april 2017 het openstellen van aanlevering van kredietrapportages volgens de BT11 aan banken via de infrastructuur van het FRC, zowel machine-to-machine als via SBR Direct. Na dit moment zal aanlevering volgens taxonomieën ouder dan de BT2014 niet meer mogelijk zijn.
Verbreding naar vastgoedwereld
Het FRC houdt zich ook bezig met een verbreding van de toepassing van SBR. Ondernemers moeten jaarlijks financiële rapportages aanleveren aan verschillende instanties, zoals de Kamer van Koophandel, Belastingdienst of hun bank. Dit kost tijd, geld en energie. Met SBR kunnen ondernemers en hun accountants deze rapportages vanuit één bronadministratie samenstellen en veilig digitaal verzenden. Dit geldt ook voor de data die door taxateurs worden aangeleverd. Tot nu toe ontvingen banken in het kader van vastgoedrapportages een variëteit aan documenten vanuit die markt; Excelbestanden, Word-documenten, pdf’s en informatie op papier. De consequentie van dit soort processen is bekend: dezelfde data wordt op meerdere plekken in de organisatie overgetypt waarbij er fouten worden gemaakt. Dit heeft gevolgen voor de rating van de klant en het kapitaal dat de banken moeten aanhouden. Ook het rapporteren van vastgoeddata aan toezichthouders kan sneller en eenduidiger. Reden om een specifieke Vastgoedtaxonomie te bouwen, om hier meer eenduidigheid, efficiency en transparantie mee af te dwingen. De Vastgoedtaxonomie (VT11) wordt ook op 9 december gepubliceerd.