Definitief btw-systeem EU op agenda Ecofin

Het voorstel voor een definitief btw-systeem in de EU wordt begin oktober gepubliceerd. Tijdens de Ecofin van 10 oktober zal de Europese Commissie een presentatie geven over het nog te verschijnen voorstel voor een definitief btw-systeem.

Dit blijkt uit de geannoteerde agenda van de Eurogroep en de Ecofinraad van 9 en 10 oktober die minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën naar de Kamer heeft gestuurd.

 

In haar Btw-Actieplan van april 2016 en recentelijk in de State of the Union heeft de Commissie aangekondigd met voorstellen te komen voor een gemeenschappelijke btw-ruimte in de EU. Onderdeel hiervan zijn een definitief btw-systeem, modernisering van btw-tarieven, maatregelen voor het mkb en het versterken van de administratieve samenwerking. Het voorstel voor een definitief btw-systeem wordt begin oktober gepubliceerd. De andere voorstellen zullen naar verwachting aan het eind van het jaar worden gepubliceerd.

 

Met het voorstel voor een definitief btw-systeem beoogt de Commissie voor zowel het bedrijfsleven als belastingdiensten een vereenvoudigd en fraude-robuust btw-systeem te bereiken. Nederland ondersteunt de doelstellingen die met dit voorstel worden beoogd. Nederland is allereerst groot voorstander van maatregelen tegen btw-fraude. Zo kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de IT-analysetool TNA (Transaction Network Analysis) waarover tijdens het Nederlands voorzitterschap is gesproken en die nu wordt ontwikkeld door de Commissie. Verder is Nederland voorstander van vereenvoudigingen voor het bedrijfsleven en de Belastingdienst. In dit kader is het belangrijk om naar de gevolgen van de administratieve lasten te kijken.

 

“Het is op dit moment echter nog niet mogelijk een standpunt in te nemen over de nieuwe voorstellen omdat nog niet bekend is hoe deze er uit gaan zien. Na het verschijnen van de voorstellen wordt uw Kamer, zoals gebruikelijk is, over het standpunt van het kabinet geïnformeerd via een BNC-fiche,” aldus Dijsselbloem.

Gerelateerde artikelen