(Deel I) ISSB: ‘3 stappen voorkomen impact van duurzaamheidsrisico’s op bedrijfsfinanciën’
Duurzaamheidsgerelateerde risico’s kunnen volgens de International Sustainability Standards Board (ISSB) mogelijk nadelige effecten hebben op de financiële prestaties van een bedrijf als gevolg van milieu-, sociale en governancefactoren (ESG). De organisatie wijst daarop in een recent verschenen rapport. Daarin benoemt de belangenorganisatie ook de drie belangrijkste stappen die financieel management kan nemen.
- Steeds meer duidelijk over rapportagerichtlijn impact duurzaamheid op financiën
- ISSB wijst op kansen voor bedrijven die impact duurzaamheid op financiën rapporteren
- ISSB gefet drie stappen die financieel management kan zetten.
[Artikel gaat verder na de volgende alinea]
De financiële risico’s kunnen zich in verschillende vormen manifesteren:
1. Klimaatveranderingsrisico’s: Bedrijven worden geconfronteerd met fysieke risico’s van klimaatverandering, zoals extreme weersomstandigheden, die operaties en toeleveringsketens kunnen verstoren. Transitie risico’s ontstaan door de verschuiving naar een koolstofarme economie, wat kan leiden tot regelgevingswijzigingen en verhoogde kosten voor koolstofintensieve industrieën.
2. Regelgevingsrisico’s: Naarmate overheden wereldwijd strengere milieuregels invoeren, moeten bedrijven zich aanpassen om aan nieuwe wetten te voldoen. Niet-naleving kan resulteren in boetes, rechtszaken en reputatieschade.
3. Reputatierisico’s: De publieke perceptie van de duurzaamheidspraktijken van een bedrijf kan aanzienlijk invloed hebben op de merkwaarde. Negatieve publiciteit gerelateerd aan milieuschade of onethische praktijken kan leiden tot consumentenboycots en verlies van marktaandeel.
4. Schaarste aan hulpbronnen: De uitputting van natuurlijke hulpbronnen vormt een risico voor bedrijven die afhankelijk zijn van deze inputs. Stijgende kosten en verstoringen in de toeleveringsketen kunnen de winstgevendheid beïnvloeden. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]
Op dinsdag 15 april staat FM Dag 2025 in het teken van kleine stappen met grote impact. Geïnspireerd door The Tipping Point van Malcolm Gladwell ontdekken financieel managers, controllers en finance directors hoe ze AI-tools kunnen inzetten, rapportages digitaliseren en data-analyse naar een hoger niveau kunnen tillen. Dit evenement biedt jouw klanten praktische inzichten en inspiratie om met kleine veranderingen grote vooruitgang te boeken. Tip je klanten en help ze deze kans niet te missen – tickets zijn nu verkrijgbaar met early-bird korting!
Duurzaamheid
ISSB wijst er tevens op dat bedrijven voordeel kunnen behalen door de duurzaamheidsgerelateerde risico’s goed te managen. Daarbij worden hoofdzakelijk drie kansen benoemt.
A. Marktdifferentiatie: Bedrijven die duurzame praktijken toepassen, kunnen zich onderscheiden in de markt. Consumenten geven steeds meer de voorkeur aan merken die milieubewustzijn tonen, wat een concurrentievoordeel biedt.
B. Kostenbesparingen: Het implementeren van energie-efficiënte technologieën en duurzaam hulpbronnenbeheer kan leiden tot aanzienlijke kostenreducties. Deze besparingen kunnen marges verbeteren en de financiële prestaties versterken.
C. Toegang tot kapitaal: Investeerders overwegen steeds vaker ESG-factoren in hun investeringsbeslissingen. Bedrijven met sterke duurzaamheidsreferenties kunnen betere toegang hebben tot kapitaal onder gunstige voorwaarden.
D. Innovatie: Duurzaamheidsuitdagingen stimuleren innovatie in productontwikkeling en bedrijfsmodellen. Bedrijven die investeren in duurzame technologieën kunnen nieuwe markten veroveren en waarde creëren. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Implementatie van ISSB-standaarden
De ISSB-standaarden bieden een kader voor het identificeren en openbaar maken van materiële duurzaamheidsgerelateerde informatie die de vooruitzichten van een entiteit beïnvloedt. Belangrijke stappen zijn onder meer:
I. Materialiteitsbeoordeling: Bepaal welke informatie materieel is door te beoordelen of het weglaten of verkeerd weergeven ervan beslissingen van investeerders, kredietverstrekkers of andere belanghebbenden zou kunnen beïnvloeden.
II. Connectiviteitsconsideraties: Zorg ervoor dat duurzaamheidsgerelateerde openbaarmakingen verbonden zijn met financiële overzichten om een alomvattend beeld te geven van de prestaties van het bedrijf.
III. Interoperabiliteit: Stem duurzaamheidsrapportages af op andere rapportagestandaarden, zoals de Europese Duurzaamheidsrapportagestandaarden (ESRS) en Global Reporting Initiative (GRI), om consistentie en vergelijkbaarheid te waarborgen.