Debiteurenbeheer: van saaie noodzaak naar strategisch voordeel

In tijden van economische volatiliteit wordt het belang van efficiënt debiteurenbeheer nog groter. Vertraagde betalingen kunnen de cashflow en financiële gezondheid van bedrijven ernstig aantasten.

 

Geautomatiseerde facturering, digitale betaalplatforms en analysetools kunnen processen stroomlijnen, vertragingen verminderen en de algehele efficiëntie verhogen. Bovendien kunnen CFO's met AI-gestuurde tools dynamische realtime analyses uitvoeren en intelligente beslissingen nemen. Dat stelt Martijn ten Kate van Billtrust, in een gesprek met de website CFO.nl. 

  • AI en automatisering bieden CFO's krachtige tools om debiteurenbeheer te optimaliseren en de cashflow te verbeteren
  • Een klantgerichte aanpak met flexibele betalingsregelingen en proactieve communicatie bevordert de klanttevredenheid en loyaliteit.
  • Duidelijke richtlijnen voor AI zijn cruciaal om de veiligheid, rechtvaardigheid en ethische ontwikkeling van deze technologie te waarborgen.

Een klantgerichte aanpak

Ten Kate stelt dat tijdige betalingen niet alleen goed zijn voor de cashflow maar ook bijdragen aan de financiële gezondheid van de klanten. Door flexibele betalingsregelingen aan te bieden, proactief te communiceren en klanten te trainen, ontstaat waardering van klanten. [Artikel gaat verder na de volgende alinea] 

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

De toekomst van debiteurenbeheer

Daarnaast biedt AI in de toekomst potentie voor debiteurenbeheer. Bedrijven kunnen namelijk AI gebruiken om klantenondersteuning te verbeteren, anomalieën in betalingen te detecteren en betere prognoses te maken. Wel stelt de de Senior Sales Director Europe van Billtrust dag AI ook risico's met zich mee brengt. Bedrijven moeten zich bewust zijn van de zorgen over veiligheid, dilemma's over rechtvaardigheid en de noodzaak om ervoor te zorgen dat AI de regels naleeft. Duidelijke richtlijnen van overheden en technologiebedrijven zijn volgens hem cruciaal om de verantwoorde ontwikkeling en implementatie van AI te waarborgen.

De voordelen van een geïntegreerd debiteurenplatform

Hij wijst in het artikel op de voordelen die een debiteurenplatform biedt aan finance teams: een compleet overzicht van alle debiteurenbetalingen. Dit overzicht maakt het mogelijk om dynamische realtime analyses op de data uit te voeren, intelligente beslissingen te nemen en de efficiëntie te verhogen. Hij stelt zelfs dat goed debiteurenbeheer een maatschappelijke impact kan hebbenHij adviseert dan ook samenwerkingsgerichte cultuur en investeringen in geavanceerde technologie en automatisering gecombineerd met flexibele werkregelingen.