De verantwoordelijkheid van accountants in de opkomst van cryptovaluta
Na eeuwen gebruik gemaakt te hebben van papieren geld zien we vandaag de dag dat de markt van digitale financiën zich stevig aan het ontwikkelen is. Hierbij stijgt de vraag naar cryptovaluta en daarmee naar het beheer van deze cryptovaluta.
Naast het stijgen van vertrouwen in het blockchain-technologie, zien we ook een stijging van investeringen in crypto-activa. Het toegenomen vertrouwen opent een deur voor de consumenten om gebruik te gaan maken van blockchain-transacties. Dit betekent dat de cryptovaluta een grotere rol zullen gaan spelen in de ontwikkeling van de economie. Concreet gezien zal de gebruik van cryptovaluta door consumenten, bedrijven, overheden en andere organisaties sterk toenemen.
Terwijl economen en specialisten de vraag van regulering ter discussie stellen, investeren grote ondernemingen steeds meer in blockchain of ander cryptovaluta gerelateerde projecten. Zo werkt Starbucks samen met Bakkt om de consument de mogelijkheid te geven om Bitcoins in te wisselen voor geld. Door de immense groei van de populatie, is er een grote vraag naar efficiëntere en snellere methoden van transactieverwerking. Hiermee belooft blockchain een gouden toekomst voor frictieloze transacties en betalingen.
De toename van deze vraag zal leiden tot een groter aanbod waarmee de totale hoeveelheid van cryptovaluta mee zal stijgen. Dit zal het procesmatig bijhouden van financiële crypto-activa en transacties alleen maar ingewikkelder maken. Op het moment dat de huidige bedrijfsboekhouding, gecombineerd moet worden met de toekomstige crypto-boekhouding, dan zal de vraag naar innovatie in crypto-accountancy evenredig meestijgen. Dit gebeurt niet van vandaag op morgen, maar kan op den duur een revolutionaire ontwikkeling betekenen voor het werk van de accountant.
De revolutionaire ontwikkeling van cryptovaluta en blockchain
In 2017 kreeg de Bitcoin enorm veel aandacht toen de waarde van de digitale munt de pan uit rees. Dat de hype langzaam afzwakte, neemt niet weg dat er in 2018 voor 3,9 miljard is geïnvesteerd in crypto-valuta. Dit alleen door start-ups door middel van crowdfunding. Daarnaast hebben ICO’s (Initial Coin Offerings) 21 miljard dollar opgehaald in cryptovaluta in 2019. Duidelijk is dat de vraag naar cryptovaluta zich positief blijft ontwikkelen.
Tim Haaksma, CEO van Ockel Computers, is een van de vroege Nederlandse adopters van deze mogelijkheid. Hij heeft miljoenen tokens uitgegeven die een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Het bedrijf ByeleX houdt bij hoeveel er uit is gegeven en wie wat bezit. Er komt geen investment banker meer aan te pas. ‘Publiek gaan’ wordt hiermee veel goedkoper.
De investeringen geven innovators de ruimte om concrete oplossingen aan te bieden. Dit zal leiden tot een grotere decentralisatie van financiële markten en een volledig transparant leensysteem zonder overheidsbemoeienis. Daarnaast kunnen transacties tussen bedrijven worden getraceerd en beveiligd.
Crypto en blockchain zijn hier om te blijven. Natuurlijk gaan een heleboel initiatieven het niet halen, maar deze technologie heeft zoveel potentieel tot besparingen en efficiency, dat het een kwestie van tijd is voordat het bijna overal in wordt toegepast. De ontwikkeling is te vergelijken met die van het internet. Dat heeft heel lang geduurd. Blockchain gaat al veel sneller, want de benodigde infrastructuur van het internet is er al.
Gevolgen voor de boekhouding zijn te vatten in de term ‘Triple Entry Accounting’. Naast het registreren van een transactie aan twee zijden van de eigen balans wil een bedrijf het eigenlijk ook weten wanneer de tegenpartij de transactie heeft geaccepteerd. Als je dat doet, krijg je een gesloten systeem en is de boekhouding compleet. Vandaag de dag wordt dat niet gedaan omdat de kosten te hoog zijn. Hier komt blockchain om de hoek kijken. Tegen hele lage kosten biedt het de zekerheid en hoge mate van betrouwbaarheid die men zoekt.
Zodra het gebeurt, gaat dat een fundamentele verandering betekenen voor het werk van de accountant. “Hun werk gaat niet meer bestaan uit het opvragen van PBC (Prepared By Client) folders en Excelbestanden doorspitten, maar uit due dilligence”, aldus blockchain-expert Sander van Loosbroek van Cegeka. “Hoe borg jij technisch de ontvangst en betalingen van de facturen van de tegenpartijen? Kijk, je voelt wel aan: dat zijn echt fundamentele zaken. En in de Westerse wereld is de infrastructuur zo volwassen dat we dit gewoon kunnen gaan doen. En als het kan, dan gaat het gebeuren. Er ontstaat vanzelf een duurzaam omslagpunt, zoals roken in het restaurant of de zelfrijdende auto. Je hoeft geen trendwatcher te zijn om te zien dat dat eraan komt.”
Dit is echt geen bedreiging, maar een kans, vindt Van Loosbroek. “Wanneer jij als accountantskantoor kan meewerken aan een hogere mate van zekerheid en betrouwbaarheid van de boekhouding van je klanten, dan zou ik zeggen: dat is je core business. Ga ervoor!”
(bron: Forbes)