De overspannen arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt binnen de accountancy is overspannen. In het voorjaar van 2015 is er kort sprake geweest van een gezonde balans tussen vraag en aanbod, maar daarna is het steeds beroerder geworden. De aantrekkende economie versterkt bovendien de vraag naar accountants, waardoor de markt in zijn geheel juist veel groeipotentieel heeft. Alleen is het lastig dat potentieel ook daadwerkelijk te realiseren zonder geschikt personeel. En dat levert toch een gekke situatie op; de klanten liggen bijna op de stoep en toch gaat de deur van het accountantskantoor slechts mondjesmaat open. Uiteraard chargeer ik enigszins, maar de situatie is hoe dan ook penibel.

Touwtrekken met personeel

Deze overspannen situatie heeft de nodige bijeffecten en de vervelendste daarvan is toch wel het getouwtrek met personeel. Veel accountants worden regelmatig – maandelijks of zelfs vaker – benaderd met interessante vacatures. Meestal door tussenpersonen, maar ook steeds meer door kantoren zelf. Het resultaat is dat veel accountants stiekem toch twijfelen of ze wel in de juiste functie of bij het juiste kantoor zitten. Het gras lijkt immers altijd groener aan de overkant.

Leugentjes om bestwil

Switchen of blijven? Als je als accountant met deze vraag speelt, dan is het in deze tijd lastig om op basis van objectieve informatie een keus te kunnen maken. Je wordt platgegooid met een hoop grijze arbeidsmarktcommunicatie en recruiters proberen je toch vooral het hof te maken. Maak dan maar eens een weloverwogen keus. Het is bijna een economische wet; in markten met schaarste is zorgvuldigheid het kind van de rekening. Vergelijk het maar eens met de huidige woningmarkt in Amsterdam, waar mensen door de schaarste heel snel keuzes moeten maken. Het komt dan ook ongetwijfeld regelmatig voor dat nieuw personeel na verloop van tijd teleurgesteld raakt als de gedane beloftes niet nagekomen worden.

Oplossing?

Ik denk dat een eerste oplossing bij de accountants zelf ligt. Weet wat je wil en wat je niet wil. Met een heldere ambitie heb je in ieder geval voor jezelf duidelijk in welke hoek je het moet zoeken. Daarnaast, wees kritisch! Vanuit hun professie hebben accountants al een kritische blik, maar gebruik dat ook voor je eigen carriere binnen (of buiten) de accountancy. Maak dingen ook bespreekbaar bij je huidige werkgever als je ergens mee zit. Vaak blijkt met een goed gesprek de lucht geklaard, maar soms maakt zo’n gesprek juist inzichtelijk dat het wellicht beter is om je carrière ergens anders te vervolgen. In ieder geval heb je duidelijkheid.

Het laat geen twijfel dat de huidige arbeidsmarkt veel interessante uitdagingen kent, zowel voor kantoren als accountants zelf. Wie is spekkoper? Het kantoor dat erin weet te slagen een stabiele & loyale organisatie neer te zetten!

[Door: Paolo van den Heuvel, helpt met het vinden (als interim recruiter & talent hunter) én behouden (RetentieScan.nl) van talent.]