De onzakelijke lening

Van een onzakelijke lening is sprake wanneer een geldlening is verstrekt onder zodanige omstandigheden en voorwaarden dat een onafhankelijke derde deze geldlening onder die condities niet of alleen tegen een winstdelende rente zou hebben verstrekt. Het verlies op een onzakelijke lening is niet aftrekbaar.

Wordt in het bedrijfsleven een lening onder zakelijke voorwaarden verstrekt, dan valt deze lening in beginsel in de ondernemingssfeer. Dit betekent dat de lotgevallen van de hoofdsom (zoals afwaarderingen) en de vergoedingen over deze hoofdsom (rente) onderdeel uitmaken van de winst. Op grond van goedkoopmansgebruik (het voorzichtigheidsbeginsel) kan de crediteur de lening in beginsel aftrekken van de winst in het jaar van waardevermindering. 

Onzakelijke lening

Het verlies op een lening is echter niet aftrekbaar als sprake is van een onzakelijke lening. Kort geformuleerd is een onzakelijke lening een geldlening verstrekt onder zodanige omstandigheden en voorwaarden dat een onafhankelijke derde deze geldlening onder die condities niet of alleen tegen een winstdelende rente zou hebben verstrekt. 

Jurisprudentie

De onzakelijke leningenleer is ontwikkeld door de Hoge Raad en is van toepassing in zowel de inkomstenbelastingsfeer (terbeschikkingstelling) als in de vennootschapsbelastingsfeer. Een arrest van 9 mei 2008 kan als basisarrest worden gezien van de onzakelijke lening problematiek. Op 25 november 2011 heeft de Hoge Raad vervolgens een drietal standaard arresten gewezen, met daarin nadere uitleg over in de literatuur en praktijk gerezen vragen over de onzakelijke lening. Zo werd uit deze arresten bijvoorbeeld duidelijk dat de onzakelijke lening fiscaal gezien nog steeds als vreemd vermogen moet worden behandeld en dat op het moment van aangaan van de lening de (on)zakelijkheid moet worden getoetst. 

De latere arresten van de Hoge Raad over de onzakelijke lening betreffen veelal een nadere invulling van nog openstaande punten. Zo werd bijvoorbeeld duidelijk dat een zakelijke lening op een later moment (dan aangaan van de lening) ook onzakelijk kan worden. Het leerstuk van de onzakelijke lening is nog steeds volop in beweging en een einde aan de stroom van jurisprudentie over dit onderwerp lijkt nog niet in zicht. 

————————————————————————————————————————

Dit overzicht bevat een deel van de informatie uit één van de vele handige themapagina’s uit Navigator, de online portal van Wolters Kluwer. Op deze themapagina vindt u bovendien verwijzingen naar relevante wetteksten, jurisprudentie, literatuur en modellen. Een ideaal vertrekpunt voor abonnees op Navigator.

(Bron: Wolters Kluwer)  

Gerelateerde artikelen