De NVKS en andere relevante wet- en regelgevingen
Door drs. Ferenc G.J. Tieman RA/AA
Deze bijdrage is tot stand gekomen in samenwerking met ’t AccountantHuis. Het is het tweede deel van een tweedelige serie. Het eerste deel – “Is uw accountantspraktijk al NVKS-proof?” is reeds verschenen op woensdag 14 maart. Lees het artikel hier.
In de loop van het jaar 2018 (datum nog niet bekend) wordt de nieuwe (aangepaste) Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme) van kracht en per 25 mei 2018 de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming).
Nog los ervan dat dit een grote druk legt op de accountantseenheden en hun accountants, communiceren deze regelgevingen niet goed met elkaar omdat ze door verschillende instanties ontwikkeld zijn en niet met elkaar zijn afgestemd.[avg-advertorial slug=”spitsuurbijeenkomsten-voor-mkb-accountants”]
Waarover communiceert het dan niet? Er zijn nu drie verschillende (soorten) kwaliteitssystemen die over de accountantseenheden/-praktijken worden uitgestort. De NVKS, Wwft en de AVG geven daar ieder hun eigen invulling aan. Een voorbeeld is het uitvoeren van een kwaliteitsreview. Jaarlijks moet ingevolge de NVKS een kwaliteitsreview plaatsvinden (zie artikel 22 van de NVKS) waarna met de uitkomst van dat review de werking van het kwaliteitssysteem moet worden geëvalueerd.
Ook bij de Wwft is een audit van het kwaliteitssysteem verplicht gesteld, hetgeen een onafhankelijke toetsing moet zijn. Daarbij komt nog dat het functioneren van de compliancefunctie (bij de NVKS is dat de kwaliteitsmanager, bij de NVKS wordt niet gesproken over een compliance-officer) ook onder deze audit valt (zie artikel 2.d.4 van de Wwft). De frequentie van de kwaliteitsreview/audit verschilt met de NVKS en de AVG. De Wwft bepaalt dat de frequentie verplicht moet worden gebaseerd op het risicoprofiel van de instelling zelf. In de AVG is aangegeven dat volgens artikel 32.1.d op gezette tijden het testen van de technische en organisatorische maatregelen moet plaatsvinden, zonder dat daarbij een bepaalde frequentie wordt beschreven.
_______________________________________________________________________
Ochtendbijeenkomst NVKS
AccountantWeek en 't AccountantHuis organiseren de komende maanden verschillende spitsuurbijeenkomsten. In een ochtend praat topexpert Ferenc Tieman je helemaal bij over de NVKS. Na afloop:
• Heb je volledig inzicht in de veranderingen door de NVKS;
• Maak je het verschil door de juiste vaktechnische keuzes;
• Ben je voorbereid op een kwaliteitstoetsing.
Hier vind je meer informatie en kun je je inschrijven voor één van de bijeenkomsten.
_______________________________________________________________________
Het jaarlijkse kwaliteitsreview van de NVKS en de testen waarover in de AGV wordt gesproken kunnen dan wel m.i. gecombineerd worden, maar een combinatie met de Wwft, gezien het bovenstaande, kan NIET! Ik heb dat ook ter sprake gebracht bij één van de leden van de Raad voor Toezicht NBA met twee vragen: Hoe moeten toetsers bij de periodieke toetsingen van accountantseenheden daarmee omgaan, en is zo’n periodieke toetsing nu nog wel voldoende voor de Wwft? Ik ben erg benieuwd naar het antwoord van de Raad.
Overigens heeft de compliancefunctie, die weliswaar moet passen bij de aard en omvang van de instelling (zijnde ook accountantseenheden volgens de nieuwe Wwft), in de Wwft extra aandachtspunten/dimensies, zoals de eis van onafhankelijkheid en het doen van meldingen van ongebruikelijke transacties bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties, die in de NVKS en de AVG niet voorkomen! De AVG spreekt wel van een functionaris voor gegevensbescherming, de ‘Data Protection Officer’. Benoeming van deze functionaris is niet verplicht, behoudens in een aantal specifiek genoemde gevallen.
Ook de vrijstellingen voor kleine kantoren zijn verschillend in de NVKS, de Wwft en de AGV. Er zijn nog meer verschillen tussen deze regelgevingen.
Het wordt een druk jaar voor accountants. Ze ontkomen er eigenlijk niet aan om voor alle drie de regelgevingen, zeker ter stimulering van een goede beroepsuitoefening, een cursus te gaan volgen. De risico’s op hoge extra kosten en/of disciplinaire maatregelen zijn te groot om het aan het toeval over te laten. Het vertrouwen van de maatschappij (algemeen belang) in de accountant in o.a. de professionaliteit, integriteit, objectiviteit, vakbekwaamheid en zorgvuldigheid en vertrouwelijkheid zijn de Fundamentele beginselen genoemd in de hieronder vermelde VGBA. Aan die beginselen dient de accountant zich zonder meer te houden; dat zijn zeker de belangrijkste elementen voor de hierboven vermelde goede beroepsuitoefening door accountants.
Last but not least. Er zijn nog meer Nadere voorschriften voor accountants op komst: De Nadere voorschriften NOCLAR (Non-compliance with Laws and Regulations) met 4 bijlagen, de consultatieperiode loopt tot 23 maart 2018, daarbij uiteraard een toelichting die formeel GEEN onderdeel is van de NVNOCLAR met dezelfde consultatieperiode en nog 3 andere consultatiedocumenten daarop betrekkend, waarvan de consultatieperiode loopt tot 23 maart 2018 resp. 30 maart 2018.
Deze NVNOCLAR zijn alleen van toepassing als het gaat om niet-naleving van de wet- en regelgeving accountancy door hun (de) eigen organisatie of cliënt. “Kort gezegd is het algemeen belang in het geding wanneer deze wet -en regelgeving niet wordt nageleefd”, aldus citaat. Het is in wezen een uitbreiding/uitwerking van de VGBA (Verordening Gedrags- en Beroepsregels Accountants). Het gaat, zoals de planning nu is, per 1 januari 2019 in; wel in totaal 57 bladzijden, met een toelichting van 25 bladzijden die ook weer niet in verhouding staat tot de Verordening zelf van ‘slechts’ 6 bladzijden, inhoudende 20 artikelen.
Veel leesplezier!
drs. Ferenc G.J. Tieman RA/AA, expert kwaliteitsbeheersing wet- en regelgeving accountancy, is een aantal jaren maatschapslid geweest in een middelgrote accountantsmaatschap en heeft daarna lange tijd een eigen kantoor gehad. Hij heeft zich gespecialiseerd in de vaktechniek van het accountantsberoep en staat nu vakgenoten bij vanuit de brancheorganisatie ’t AccountantHuis, de coöperatieve vereniging voor mkb-accountants. Tevens is hij toetser voor accountantspraktijken en geeft hij cursussen en trainingen.
Voor meer informatie over de wet- en regelgevingen kunt u uiteraard ook terecht bij ’t AccountantHuis te Apeldoorn, telefoonnummer: 085-04 38 490; secretariaat@accountanthuis.nl; www.accountanthuis.nl.
[avg-advertorial slug=”spitsuurbijeenkomsten-voor-mkb-accountants”]