De Nederlandse accountant en de financiele steun aan Britse dienstverleners

De Britse overheid heeft aangekondigd £500.000 beschikbaar te stellen om de export van Britse professionele diensten, zoals die van architecten, accountants en boekhouders, wereldwijd te stimuleren. Dit initiatief maakt deel uit van een programma, waarbij subsidies worden toegekend aan Britse regelgevende instanties en beroepsorganisaties. Deze steun kan gevolgen hebben voor Nederlandse opdrachtgevers aan britse bedrijven.

De subsidie zal met name gericht zijn op het ondersteunen van Britse professionals in sectoren zoals engineering, architectuur, accountancy en recht. Dat meldt de officiele website van de britse overheid. Hoewel het Verenigd Koninkrijk wereldwijd bekend staat om zijn hoogwaardige dienstverlenende bedrijven en momenteel de op één na grootste exporteur van diensten ter wereld is, belemmeren kwalificatiebeperkingen vaak de internationale uitoefening van beroepen zoals architecten, accountants en advocaten.

  • Britse accountants profiteren van nieuwe subsidie voor internationale erkenningsovereenkomsten.
  • Derde financieringsronde ondersteunt Britse accountants in export van diensten, met focus op groei.
  • £75.000 subsidie beschikbaar voor Britse accountantsorganisaties in erkenningsregelingen tot maart 2025.

De Britse minister voor Handelsbeleid benadrukt dan ook het belang van wederzijdse erkenningsovereenkomsten om dit probleem aan te pakken. Hij verklaarde dat het behalen van beroepskwalificaties in het buitenland zowel duur als tijdrovend kan zijn, waardoor professionals worden belemmerd bij het exporteren van hun diensten wereldwijd. De nieuwe financiering zal naar verwachting nieuwe mogelijkheden creëren voor Britse professionals met een internationale focus, waardoor zij gemakkelijker contracten kunnen binnenhalen en hun bedrijven verder kunnen laten groeien.


Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (onderaan dit artikel).


Successen van financiele steun 

Deze derde financieringsronde volgt op eerdere succesvolle rondes die hebben geleid tot overeenkomsten met landen als Zwitserland, Nieuw-Zeeland, Marokko, Hong Kong en India. Toezichthouders en beroepsorganisaties in het Verenigd Koninkrijk hebben positief gereageerd op de aangekondigde financiering, die naar verwachting de auditmarkt en andere dienstverlenende sectoren zal stimuleren.

16 % stijging van dienstenexport

De Britse export van diensten bedroeg in het jaar eindigend in november 2023 maar liefst 472 miljard pond, een stijging van 16% in vergelijking met het voorgaande jaar. Het subsidieprogramma voor erkenningsregelingen zal lopen tot 31 maart 2025, waarbij subsidies van maximaal £75.000 per boekjaar beschikbaar zijn voor Britse regelgevende instanties en beroepsorganisaties. 

Controleren van steun

Volgens de Nederlandse overheidsagentschap RVO is het belangrijk dat bedrijven die zakendoen met dienstverleners in het buitenland, dit maatschappelijk verantwoord doen. Ondernemers dienen rekening te houden met zaken op het gebied van mensenrechten, werkomstandigheden en milieu. Als accountants en financial controllers is het daarom belangrijk om te onderzoeken of de opdrachtnemers van hun bedrijf zich houden aan de OESO-richtlijnen


Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accounancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.