De meest voorkomende frauderisico’s op een rij

Interne fraude

Volgens het jaarlijkse fraudeonderzoek van Allianz Trade had 69% van de bedrijven in 2023/2024 te maken met fraudepogingen, waarvan 91% daadwerkelijk tot schade leidde. Dit onderstreept het toenemende gevaar van fraude voor bedrijven, ondanks een vals gevoel van veiligheid.

  • 69% bedrijven getroffen door fraude in 2023/2024
  • Interne fraude meest voorkomend, vaak door jonge medewerkers
  • Misverstanden over verzekeringen tegen fraude, veel bedrijven onvoldoende gedekt

Interne fraude blijft de meest voorkomende vorm, met 56% van de bedrijven die ermee te maken hadden. De top 3 bestaat uit ontvreemding van goederen (49%), vervalsing van documenten (39%) en ontvreemding van geld (36%).

Profiel van interne fraudeur

De typische interne fraudeur is een man tussen 26 en 45 jaar oud, minder dan vijf jaar in dienst. Grotere schades worden vaak veroorzaakt door seniors met toegang tot vertrouwelijke systemen. Bijna 20% van de (grote) schades is toe te schrijven aan directie of management.

AI verhoogt fraudegevaar

54% ziet Artificial Intelligence (AI) als een positieve ontwikkeling voor fraudedetectie, maar 27% beschouwt het juist als een extra gevaar.

Misverstanden over verzekeringen

Minder dan de helft heeft een fraude-, cyber- of bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. 45% denkt ten onrechte alle schade door fraude gedekt te hebben, en bijna de helft denkt dat een cyberverzekering voldoende beschermt tegen digitale fraude.

Gerelateerde artikelen