De maatschappelijke business case van de vastgoedtaxonomie

‘In de vastgoedmarkt bestaat al langere tijd behoefte aan een snellere en betere uitwisseling van data. De vastgoedtaxonomie die SBR Banken eind 2016 ontwikkelde, komt aan deze behoefte tegemoet. Waarom? Omdat banken hun klanten hiermee veel beter kunnen bedienen.'

De vastgoedmarkt is sinds enige tijd weer booming en zowel bestaande als nieuwe partijen zijn hard op zoek zijn naar mogelijkheden om rendement te behalen. Dat is een gunstige ontwikkeling na een periode die werd gekenmerkt door leegstand van kantoren en bedrijfsruimten. De toekomst ziet er weer florissanter uit, niet alleen voor investeerders en ondernemers, maar ook voor banken, waarvoor vastgoed een belangrijke zekerheid vormt. Binnen deze context veranderen de eisen die aan vastgoedbeleggingen worden gesteld in hoog tempo. Vanuit verschillende toezichthouders komt de roep sneller te rapporteren over financiële gegevens en transparanter te communiceren, terwijl ook de toenemende milieu-eisen gedegen monitoring en rapportage vereisen.

 

Al deze ontwikkelingen hebben tot gevolg dat data meer en meer digitaal moet worden aangeleverd. Is het anno 2017 niet bijzonder dat nog zoveel vastgoeddata – taxatie-informatie, WOZ-verklaringen en huurlijsten – in verschillende bestandformaten bij banken kunnen worden aangeleverd: op papier, als pdf, in een Word-document of als Excelbestand? Vanuit SBR Banken zijn wij daarom gestart met het bouwen van een ‘vastgoedtaxonomie’, waarmee vastgoeddata op termijn eenduidiger, en sneller kunnen worden uitgewisseld; niet alleen tussen vastgoedondernemers en hun bank, maar ook met andere partijen zoals toezichthouders.

 

Generiek bouwen

 

Naast de banken zien ook taxateurs en softwareleveranciers brood in de zogeheten vastgoedtaxonomie. Voor de afdelingen Commercieel Vastgoed en Real Estate van ABN AMRO, ING en Rabobank – de drie banken die aan de basis staan van SBR Banken – is inzicht cruciaal; niet alleen in de taxatiewaarde van panden, maar ook de fluctuatie in huurlijsten. Deze data sturen zij vervolgens naar taxateurs in het commercieel vastgoed. Nu nog op de oude manier; binnenkort gestandaardiseerd via SBR Banken. Heel begrijpelijk dus dat de grootste taxateurs van ons land al enthousiasme hebben getoond en dat enkelen van hen ook al aan de expertgroep deelnemen.

 

Toen wij bij softwareleveranciers aanklopten, waren de reacties al even positief. Zo zijn inmiddels drie grote partijen – Flux, XBRLReports en CapGemini – in het kader van de vastgoedtaxonomie aangehaakt op de vastgoedmarkt. Ook voor hen biedt dit immers kansen. Waar het namelijk op neer komt, is het gegeven dat zij SBR Banken in de toekomst nog veel breder kunnen gaan uitrollen. Denk naast de digitale aanlevering van data voor kredietrapportages en het faciliteren van de uitwisseling van standaard datasets op gebied van vastgoed ook bijvoorbeeld aan leasegegevens. Eén voorwaarde geldt daarbij wel: dit gaat pas werken als softwareleveranciers hun producten generiek bouwen.

 

Voordelen

 

Wanneer we gezamenlijk in staat blijken de vastgoedtaxonomie de komende jaren vorm te geven en goed te implementeren, kunnen we als sector een miljoenenwinst behalen. Denk je eens in hoeveel efficiencywinst er te behalen valt als we ook in de vastgoedsector allemaal op een eenduidige manier onze gegevens gaan aanleveren. Vergeet ook niet de kosten die we kunnen besparen doordat prognoses nauwkeuriger worden, onder meer doordat we met grotere datasets gaan werken. En wat te denken van de kostenbesparing die valt te realiseren doordat we het aantal fouten als gevolg van handmatige invoer kunnen elimineren?

 

Ik zie de definitieve versie van de taxonomie zoals we die binnen een werkgroep met experts van ABN AMRO, ING en Rabobank enkele maanden geleden hebben gepubliceerd daarom niet als eindstation maar als start van een nieuw tijdperk. De ontwikkeling die je nu bovendien ziet, is dat er netwerkeffecten gaan ontstaan. Omdat we een hele keten automatiseren, creëren we een enorme winst. Processen worden sneller, de kwaliteit van data neemt toe en zo ontstaat kapitaalwinst. Mijn idee was: als we kredietrapportages eenduidig kunnen aanleveren, moeten we hetzelfde kunnen doen met vastgoedrapportages. En waarom zou het niet ook met lease kunnen? Of met pensioenen? Of verzekeringen? Wie nog de vraag stelt naar de maatschappelijke business case van SBR Banken: hier is-ie!’

 

[Door: Paul Staal, taxonomie-expert van SBR Banken]