Accountantslessen van een boer
Jacob van den Borne is een boomlange man met een motoriek waaraan je kunt zien dat hij dagelijks op laarzen over zijn akkers loopt. Van den Borne verbouwt hoofdzakelijk aardappels, maar hij teelt ook maïs en voederbieten. Om een zo hoog mogelijke opbrengst te realiseren, maakt hij gebruik van een aanpak die hij omschrijft als precisielandbouw. Zijn definitie daarvan: op de juiste plek, op het juiste moment, de juiste teeltmaatregelen treffen.
De kracht van Van den Dorne? Hij wacht niet tot de nieuwe technieken beschikbaar zijn voor zijn beroepsgroep. Hij denkt zelf na over het verbeteren van zijn producten en denkt creatief na over manieren om bestaande technieken in te zetten die hem in zijn werk verder brengen en concurrentievoordeel opleveren. Van den Borne spreekt 20 juni op Accountancy Expo.
Bestel vandaag (laatste kans!) je ticket voor de Accountancy Expo 2017 met 100% korting!
Ontdek het meest vernieuwende evenement in de accountancybranche. Beleef het, laat je inspireren en ontmoet 800 vakgenoten in De Loods te Nijkerk.
Beelden van drones
Om dat te bereiken past Van den Borne een hele reeks technieken toe. In de eerste plaats werkt hij niet met grote lappen land, maar met 140 kleinere percelen, met een gemiddelde oppervlakte van drie hectare. Hij heeft die percelen nauwkeurig in kaart gebracht, met behulp van een onbemand voertuig, dat een slee met sensoren voorttrekt. Zo heeft hij uitgezocht waar zijn land vochtig of juist droog is en waar verdichtingen in de grond zitten. Die laatste zijn vaak het gevolg van langdurig met zware voertuigen over het land rijden. Met die kennis kan Van den Borne onder meer bepalen wat voor opbrengst hij kan verwachten, welke meststoffen hij waar moet toevoegen, welke ruimte hij tussen zijn planten moet laten en hoe vaak hij een bepaald deel van zijn areaal moet beregenen.
[avg-advertorial slug=”kom-naar-de-accountancy-expo-op-18-juni-2019″]
Via informatie uit het register waarin alle boomhoogten in Nederland zijn verzameld, berekent Van den Borne de schaduwzones op zijn land. In die zones zet hij de planten verder uit elkaar, zodat ze ondanks de mindere lichtintensiteit toch een goede ontwikkeling doormaken. Om met zijn broer en zijn drie werknemers zijn land zo efficiënt mogelijk te bewerken, heeft hij een soort TomTom in zijn tractoren ingebouwd. Op die manieren wordt altijd de meest efficiënte route gereden en dus diesel bespaard.
Het meest spectaculaire deel van Van den Bornes aanpak is het gebruik van drones. Met de beelden van die drones kan hij de hoogte van de gewassen bepalen. Dat geeft weer informatie over de kwaliteit van de grond. Hij kan ingrijpen op plekken waar dat nuttig is. Bij elkaar heeft het bedrijf nu 500.000 euro geïnvesteerd in technologie. Sinds de broers Van den Borne het bedrijf van hun vader overnamen, is de opbrengst gestegen van 46 ton tot 53 ton. De verwachting is dat de optimale opbrengst 75 ton is, er is dus nog volop groeipotentieel.