De invloed van de circulaire economie op bedrijfssoftware

De circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. Goed voor het milieu en tevens een duurzaam systeem. Anders dan in het huidige lineaire systeem, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd.

De circulaire economie faciliteert economische groei: naar schatting dragen alle circulaire activiteiten samen bij aan een wereldwijde economische groei van circa 1 tot 4 procent, zo blijkt uit het ING-rapport Rethinking finance in a circular economy, financial implications of circular buiness models (2015).
 
Product-als-dienstmodellen

Een wezenlijk element van de circulaire economie is dat het bezit van producten minder evident is. Het gebruik is waar het om gaat. Gebruikers werken volgens het principe “pay-per-use” en betalen voor het huren van producten. De producten zelf blijven eigenaar van de leverancier, die kan toezien op het behoud van producten in de circulatie. Het product wordt ter beschikking gesteld aan een of meerdere gebruikers, of door een leasecontract, of door een huurprijs per gebruik. Traditioneel zijn het vooral intermediairs, zoals leasebedrijven, die dit systeem toepassen. Steeds meer bedrijven maken echter van dit soort modellen gebruik. Het kan tot een grotere markt leiden, aangezien huur- of leasekosten lager zijn dan de aanschafkosten. Ook kunnen dit soort concepten voor bedrijven aantrekkelijker worden als de demontage en het hergebruik van producten goed is ingeregeld, waardoor de restwaarde na economisch gebruik hoog blijft, en dus de afschrijving relatief laag.

Het roer om

Voor een circulaire economie moet het roer om, maar wel binnen de context van de huidige realiteit. U betaalt in deze vorm van circulaire economie dus niet voor een lamp maar voor de lichturen. En niet voor een stoel, maar voor de zituren. Omdat de prestaties van het product de waarde bepaalt, wordt het leveren van de juiste kwaliteit extreem belangrijk voor de leverancier.

Financiële software

Voor financiële software geldt dan ook dat de softwareleverancier eigenaar blijft van het product. De gebruiker schaft de software niet meer aan, maar betaalt een “fee per use” om van dit product gebruik te mogen maken. In vaktermen noemen we dit ook wel SaaS (Software-as-a-Service). Het voordeel voor de klant is dat onderhoud, service en support volledig zijn uitbesteed. De aanschaf van hardware zoals bijvoorbeeld een eigen server is niet meer nodig. Volgens het SaaS-principe deelt men het gebruik van centrale servers waardoor deze efficiënter kunnen worden benut. Dit is ook een vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Inmiddels is voor het MKB alle relevante Business Software als SaaS-oplossing te verkrijgen, denk hierbij aan: accounting, ERP, CRM. Het is de taak van de leverancier om de software te onderhouden en up to date te houden. Voor u geldt; geen lastige installaties meer, u logt gewoon in wanneer en waar u wilt. Tevens wordt de klant dankzij deze werkwijze onafhankelijker van de softwareleverancier en softwarekeuze. De klant hoeft geen significante voorinvestering meer te doen en kan vaak op meerdere momenten per jaar zijn overeenkomst met de softwareleverancier opzeggen. Een moderne softwareleverancier wil juist dat de klant een keuze heeft en niet vanuit noodzaak of financiële overwegingen klant blijft.

In de praktijk merken wij dat dit ook voor onze klanten geldt. Onze klanten zijn loyaal maar komen door deze nieuwe samenwerkingsmodellen in een onafhankelijkere positie terecht. Een klant kiest om zaken met ons te doen en na het maken van deze keuze moet de leverancier zich ook blijven bewijzen. Een gezond model vinden wij. En uiteraard, aangezien u een keuze heeft gemaakt voor software welke het best bij u past, is het voor u belangrijk dat de softwareleverancier zich blijft ontwikkelen en de markt op de voet volgt.
   
[Maurice van Gaalen, commercieel directeur Minox Software]