De inflatie daalt in de EU maar niet bij ons
De inflatie in Nederland is in augustus licht afgekoeld tot 3,6 procent op jaarbasis. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een snelle raming. In juli liep de inflatie nog op tot 3,7 procent, van 3,2 procent in juni. In mei werd het dagelijks leven 2,7 procent duurder. De inflatie in de eurozone daalt wel: naar 2,2 procent.
- Hogere huren, diensten en tabak joegen in juli de prijzen omhoog
- Lagere energieprijzen maakten de prijsverhogingen een beetje goed
- Het is maar de vraag of met zulke cijfers de rente van de ECB nog verder omlaag gaat
In juli veroorzaakten vooral hogere woninghuren en hogere tabaksprijzen de stijging van de inflatie. In augustus stegen de prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak met 5,6 procent, vergeleken met een prijsstijging van 5,4 procent in juli. Ook de prijzen van diensten liepen in augustus verder op met 5,8 procent, tegen 5,7 procent in juli. De prijzen van energie (inclusief motorbrandstoffen) waren in augustus juist veel minder hoog dan in juli.
De Nederlandse inflatie op basis van de Europese geharmoniseerde rekenmethode was in augustus 3,3 procent, tegen 3,5 procent in juli. Die rekenmethode is net iets anders dan die van het CBS. Bij de binnen de Europese Unie afgesproken methode om de inflatie te meten, wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het wonen in een eigen woning.
(tekst loop door onder het blok)
In de EU als geheel gaat het een stuk beter met de inflatie. Die daalde in augustus met bijna een half procent. 2,2 procent inflatie is het laagste niveau in drie jaar. In juli werd het dagelijks leven in het eurogebied nog 2,6 procent duurder.
De inflatie speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de ECB. Over twee weken beslist de centrale bank opnieuw over de rentetarieven. Op de financiële markten wordt verwacht dat de leenkosten dan voor de tweede keer dit jaar worden verlaagd, na een rentepauze in juli. (ANP)