De inflatie daalt niet meer en stijgt zelfs in de EU

De ECB wil de rente toch gaan verlagen in juni.

De inflatie in de eurozone is in mei opgelopen tot 2,6 procent. Eurostat, het Europese statistiekbureau, maakte dit bekend in een voorlopige raming. In april bedroeg de inflatie nog 2,4 procent. Economen hadden verwacht dat het dagelijks leven in het eurogebied deze maand 2,5 procent duurder zou zijn.

  • In Nederland bleef de inflatie nagenoeg gelijk
  • De verwachte rentedaling van de ECB gaat toch door omdat de inflatie onder de duim is
  • Maar verdere rentedalingen zullen langer op zich laten wachten

Op maandbasis stegen de consumentenprijzen met 0,2 procent. De kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen voor energie, voeding, alcohol en tabak niet worden meegenomen, nam toe tot 2,9 procent. In april bedroeg de kerninflatie nog 2,7 procent.

Nederland iets boven het Europees gemiddelde

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam eerder op de dag al met voorlopige cijfers over de Nederlandse inflatie. In Nederland werd het dagelijks leven volgens de Europese rekenmethode in mei 2,7 procent duurder, waarmee de inflatie iets boven het gemiddelde in de eurozone ligt. In april bedroeg de Nederlandse inflatie 2,6 procent volgens de Europese rekenmethode.

Inflatie toch onder controle

Hoewel de inflatie in mei weer is opgelopen en nog altijd boven de doelstelling van 2 procent ligt, lijkt de Europese Centrale Bank (ECB) de rente volgende week te gaan verlagen. Vorige week liet ECB-president Christine Lagarde nog weten er vertrouwen in te hebben dat de inflatie in de eurozone onder controle is. Lagarde gaf daarmee aan dat een eerste renteverlaging bij de vergadering van volgende week donderdag waarschijnlijk is.

Verdere renteverlagingen onzeker

Ook andere ECB-bestuurders, waaronder de Nederlandse centralebankpresident Klaas Knot, hebben recent aangegeven dat een eerste renteverlaging in juni waarschijnlijk is. Het zou de eerste verlaging zijn sinds de ECB vanaf midden 2022 begon met het verhogen van de rente tot het huidige recordniveau van 4 procent om de hard oplopende inflatie te bestrijden. Volgens ING-econoom Bert Colijn is het door de hoger dan verwachte inflatie in mei nu wel onzekerder geworden of de ECB de rente na juni verder zal verlagen. (ANP)

Gerelateerde artikelen