De Hadoop big data bubble

Wordt 2015 het jaar van de waarheid voor de grote investeringen in big data analytics? De verwachtingen zijn (mischien wel te) hoog gespannen. Maar investeerders zien de toekomst zonnig in.

In 2014 namen steeds meer grotere bedrijven de beslissing om te kiezen voor Hadoop. Hadoop is een zogenaamd ‘open-source software’ raamwerk van The Apache Software Foundation, waarmee applicaties enorme hoeveelheden (petabytes) ongestructureerde gegevens in een cloudomgeving kunnen verwerken en analyseren. Hadoop kan grote datasets in kleinere datablokken opdelen, zodat deze parallel door meerdere ‘computers’ tegelijk verwerkt kunnen worden.

Het komend jaar zullen de eerste gebruikers echte resultaten verwachten van hun vaak niet geringe investeringen. IDC verwacht dat vooral op basis van Hadoop de Big-Data markt de komende jaren zal groeien tot ca $50 miljard in 2020. Dat betekent dat Hadoop nu resultaten moet laten zien, die die lasten meer dan goed maken. Niet alleen voor de gebruikers – maar ook voor de belangrijkste leveranciers van Hadoop-gebaseerde oplossingen, Hortonworks, Cloudera en MapR.

De belangstelling voor deze bedrijven zelf is in elk geval nog steeds groeiende. Intel investeerde $740 miljoen in Cloudera, en Horton haalde in december nog $100 miljoen op door aandelen naar de beurs te brengen. Die aandelen stegen de eerste handelsdag met 65% in waarde en zijn nog steeds meer waard dan de uitgiftekoers van 16 dollar. Ondanks waarschuwende woorden van sommige analisten, die erop wezen dat Horton duidelijk had aangegeven dat ze met hun abonnementsmodel voorlopig fors geld bij moesten passen om ‘early adopters’ te ondersteunen.

Ook MapR en Cloudera overwegen op termijn een beursgang, MapR nog dit jaar, terwijl Cloudera nog geen datum heeft genoemd. Mike Olson, een van de oprichters en ex-CEO van Cloudera, zegt zeker naar de beurs te willen, maar dat zijn bedrijf eerst in staat wil zijn een betrouwbare forecast te presenteren over een aantal kwartalen. “En dat valt voor een jong bedrijf als dat van ons zeker niet mee!” Dankzij de steun van Intel hebben zij het geld ook niet zo hard nodig om te groeien als sommige concurrenten.

www.computing.co.uk

Gerelateerde artikelen