De grootste risico’s van de financiële sector

Commercieel vastgoed en private credit zijn potentiële zwaktes.

De Nederlandse economie en financiële sector hebben zich in de hogere rente-omgeving schokbestendig getoond. Dit bevestigt het Financieel Stabiliteitscomité (FSC). Maar er zijn wel degelijk risico’s. Vooral geopolitieke spanningen vormen een risico voor de financiële stabiliteit. Dit kan bij hoge waarderingen tot correcties op financiële markten leiden en tot hogere risico’s voor financiële instellingen.

  • De financiële sector staat er in zijn geheel uitstekend voor
  • Geopolitiek en cybercrime kunnen de stabiliteit echter bedreigen
  • Alleen commercieel vastgoed is een waarschuwing waardig 
  • Private credit kan bedreigend zijn, maar de omvang daarvan is nog klein

Een voorbeeld hiervan zijn verstoringen in toeleveringsketens die tot productieproblemen en/of prijsstijgingen kunnen leiden. Dit kan zijn weerslag hebben op financiële instellingen met blootstellingen op betrokken bedrijven, aldus het FSC.

Tevens nemen cyber-risico’s toe, die kunnen leiden tot financiële verliezen en maatschappelijke ontwrichting. Via scenario-analyses en simulaties kunnen deze risico’s beter in kaart gebracht worden en kan de weerbaarheid vergroot worden. Daarnaast kan geo-economische fragmentatie via meerdere reële en financiële kanalen de Nederlandse financiële stabiliteit beïnvloeden.

(tekst loopt door onder het blok)

Het FSC constateert dat risico’s van Nederlandse bedrijfsschulden het afgelopen decennium zijn afgenomen. De schuldratio’s zijn sinds de financiële crisis gedaald en beter houdbaar geworden. De doorwerking van hogere beleidsrentes op bedrijfsleningen beïnvloedt de terugbetalingscapaciteit van bedrijven. Door hoge winstgevendheid en lagere schuldratio’s zijn de hogere rentes voor de meeste bedrijven goed te verteren. De kwaliteit van de leningen is goed, met een laag aandeel niet-presterende leningen en beperkt oplopende kredietrisico’s.

Ondanks de sterke positie van de financiële sector zijn er bepaalde segmenten met hogere risico’s, zo waarschuwt het FSC verder. Met name commercieel vastgoed waar transactieprijzen dalen en leningen een verhoogd risico op wanbetaling hebben.

Waakzaamheid is ook geboden vanwege de snelle groei en ondoorzichtigheid van private credit. Alternatieve vormen van kredietverlening, bijvoorbeeld via private credit, zijn in principe een goede ontwikkeling. Zo kan private credit bedrijven van financiering voorzien die lastig toegang hebben tot bankfinanciering.

Maar er kunnen risico’s voortkomen uit zwakke balansen bij de lenende bedrijven, (verborgen) leverage, infrequente waarderingen en een mogelijke liquiditeitsmismatch. Gelet op de beperkte omvang lijken de financiële stabiliteitsrisico’s van private credit in Nederland tot nu toe beperkt.

Gerelateerde artikelen