De disfunctionerende werknemer: is uw dossier op orde? De Wwz stelt hoge eisen

Als ondernemer heeft u het vast weleens ervaren: een werknemer die op een bepaald moment niet meer functioneert naar uw wens. Zelfs naar zo'n ontevredenheid dat u de arbeidsovereenkomst wilt beëindigen. We spreken dan van disfunctioneren van de werknemer. In mijn arbeidsrechtpraktijk zie ik in dit soort situaties veelvuldig dat werkgevers opzien tegen het aanleggen van een personeelsdossier. Want dat vraagt om een zorgvuldig, uitgebreid traject dat aan vele regels gebonden is.

Het traject wordt daarom vaak gezien als een enorme drempel om te nemen. Toch is zo’n traject een absolute must. Feit is dat de kantonrechter bij ontslagzaken bepaalde eisen stelt aan een personeelsdossier. Voldoet uw dossier niet aan de nieuwe eisen? Dan wordt het ontslag eenvoudigweg niet goedgekeurd.

Een goed ontslagdossier opbouwen kost tijd en er zijn verschillende manieren waarop dossieropbouw kan worden vormgegeven. Afhankelijk van de duur van het dienstverband beveel ik mijn klanten aan een dossier – in ieder geval – per jaar te categoriseren of, als er sprake is van een kort(er) dienstverband, per maand.

In een helder overzicht heb ik 13 essentiële aandachtspunten gebundeld voor u als werkgever die bijdragen aan een goed onderbouwd dossier. Aandachtspunten die het traject minder lastig maken dan dat u in eerste instantie wellicht denkt. Zo zijn het formeel aanspreken en geen afdoende gespreksverslag zaken die absoluut uw aandacht verdienen. lles staat en valt dus met het goed ontslagdossier. Het samenstellen daarvan is een noodzakelijk traject dat als u zich bewust bent van alle aandachtspunten, voor u succesvol uitpakt. Benieuwd naar mijn praktische tips? Download hier het overzicht.

Whitepaper Disfunctionerende werknemer

Dossieropbouw is met de komst van de Wwz nog belangrijker, zo niet bepalend, geworden om uw disfunctionerende werknemer te kunnen ontslaan. Recente rechtspraak laat immers zien dat rechters niet meer meegaan in het ontbinden van een arbeidsovereenkomst als het dossier gebrekkig is opgebouwd. Vanuit die gedachten schreef ik eerder een whitepaper met daarin de belangrijkste elementen die u als leidraad kunt nemen om de organisatie van dossieropbouw in goede banen te leiden. Eén ding is zeker: met alle veranderingen en nieuwe aandachtspunten lijkt vooralsnog niets meer zeker onder de Wwz. Mocht u het whitepaper willen lezen, dan kunt u het hier downloaden.

[Door: Eline Beekhuis – advocaat Arbeid & Organisatie Marxman Advocaten]