De boetemachine van de EU komt flink op stoom

Nieuwe miljardenboetes voor Apple, Google en Meta in de maak

Apple, Google en Meta moeten vrezen voor nieuwe Europese miljardenboetes. De Europese Commissie verdenkt de grote Amerikaanse techbedrijven van het overtreden van nieuwe regels die hun macht moeten inperken. De commissie heeft een officieel onderzoek naar de drie ingesteld.

Het is voor het eerst dat de Europese Commissie de nieuwe regels van de zogeheten Wet op de Digitale Markten (DMA) in stelling brengt. Die wet is nu een paar weken helemaal van kracht. De regels moeten de macht van zogenoemde 'poortwachters', techbedrijven met platforms waarop gebruikers zo aangewezen zijn dat ze feitelijk bepalen tot welke diensten en producten gebruikers toegang hebben, aan banden leggen. Verantwoordelijk Eurocommissaris Margrethe Vestager sluit niet uit dat de commissie ook naar andere 'poortwachters' een officieel onderzoek instelt.

De commissie verdenkt Google ervan eigen diensten voorrang te geven in zijn zoekmachine. Ook zou het bedrijf ondernemers die Googles app-magazijn Google Play gebruiken om hun diensten aan te bieden, hinderen om potentiële klanten te wijzen op andere manieren om klant te worden. Om een goedkoper abonnement te nemen buiten Google Play om, bijvoorbeeld.

Apple doet iets soortgelijks met zijn App Store, denkt de commissie. Dat bedrijf zou het gebruikers ook niet gemakkelijk genoeg maken om op een Apple-apparaat voor een browser of andere software te kiezen dan die van Apple.

Meta schendt de voorschriften mogelijk door gebruikers van Facebook en Instagram tot een keuze te dwingen tussen betalen en het delen van gegevens. Dat is soms te zwart-wit, denk de commissie.

Het is de bedoeling de onderzoeken binnen een jaar af te ronden. Dan horen de bedrijven wat ze precies moeten veranderen en of en hoe ze worden bestraft. Als ze inderdaad de regels hebben overtreden, kunnen ze hoge boetes krijgen. Die kunnen oplopen tot 10 procent van de mondiale jaaromzet. Dat komt voor deze bedrijven al gauw neer op tientallen miljarden euro's.

Lees ook: 19 big tech-bedrijven onder scherpe EU-wetgeving

 

 

Gerelateerde artikelen