De accountant als techno-optimist

Onder invloed van technologische ontwikkelingen gaan de komende jaren steeds meer banen verdwijnen. Althans, als we de berichten moeten geloven.

Een bijdrage van:

Uit verschillende hoeken wordt geroepen dat ook het beroep van de accountant onzeker is door de komst van nieuwe technologieën. Rode draad in deze berichten: nieuwe technologieën, die bijdragen aan de automatisering van bedrijfsprocessen, hebben een grote impact op de toekomst van diverse economische beroepsgroepen, zoals die van de accountant. De boodschap is over het algemeen: ‘Nu anticiperen is een absolute noodzaak, want het accountantsberoep dient te hervormen.’ Alleen, waar en hoe moet je als accountant eigenlijk beginnen? 

Net als bij veel andere ontwikkelingen zijn er twee manieren om de situatie te bekijken. Aan de ene kant staan de zogenaamde techno-optimisten die worden gedreven door het gevoel dat hun industrie in grote mate gaat veranderen. Zij omarmen nieuwe technologieën en leggen vooral de nadruk op wat er allemaal wel niet mogelijk is. Aan de andere kant zien we de zogenaamde techno-pessimisten. Zij denken dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen en leggen vooral de nadruk op wat technologie nog niet kan. 

Om hun eigen argumenten kracht bij te zetten, wijzen ze graag op beloftes die in het verleden gemaakt zijn, maar niet of nauwelijks zijn nagekomen. Als softwareleverancier rekenen we onszelf, hoe kan het ook anders, tot de groep ‘optimisten’. Met behulp van verschillende technologische ontwikkelingen zetten we iedere dag een stap vooruit om de potentie hiervan voor onze klanten te benutten. De ontwikkelingen dragen immers bij aan ons gezamenlijke einddoel: zoveel mogelijk handmatige handelingen in de administratie automatiseren. Hierbij moeten we een belangrijke nuance maken, namelijk dat technologische vooruitgang belangrijk is voor het proces van automatisering, maar de inzet van technologie geen doel op zich is. 

Alleen technologie inzetten is geen oplossing
Robotic accounting, machine learning en blockchain zijn allemaal termen die in verband worden gebracht met de transformatie (en als het heel dramatisch gemaakt wordt, zelfs het einde) van het accountantsberoep. Het zijn relevante technologieën die in verschillende branches en industrieën worden toegepast en reeds hun toegevoegde waarde hebben bewezen. Tegelijkertijd zijn het termen die de afgelopen jaren ook wel eens onterecht gebruikt of soms zelfs gehypet worden, wat misvattingen rondom de toepassing van deze technologieën oplevert. 

Nieuwe technologie kan veel mooie resultaten opleveren, maar alleen de technologie inzetten is nog geen oplossing. Voordat je aan de slag gaat met de juiste oplossing, dien je te weten en begrijpen wat de échte vraag is die de klant stelt. Als we bijvoorbeeld aan klanten vragen welke behoefte ze hebben, dan komt daar niet direct naar boven dat ze machine learning nodig hebben. Ze vragen wel of wij ‘iets met machine learning doen’, wat precies de hype rondom het onderwerp illustreert. Wij zijn van mening dat veel te vaak de techniek centraal wordt gesteld en dat we ondertussen de gevraagde oplossing allang uit het oog zijn verloren.

Banen verdwijnen, werk niet
We kunnen er niet omheen dat technologie ons werk verandert. Ook in de accountantspraktijk zullen werkzaamheden veranderen en soms zelfs verdwijnen. En laten we eerlijk zijn: dat is maar goed ook. 
Nu al wordt gevreesd dat het accountantsberoep steeds minder aantrekkelijk wordt voor jongeren. Om die reden kunnen we er maar beter voor zorgen dat de minst aantrekkelijke, veelal repeterende werkzaamheden, zo goed als mogelijk geautomatiseerd worden. 

We zien dat technologie banen laat verdwijnen, maar laten we niet vergeten dat het ook veel nieuwe banen zal creëren. Nieuwe banen waar de volgende generatie accountants enthousiast van wordt en die het accountantsberoep ook voor jonge mensen weer aantrekkelijker zal maken. Dat de huidige accountant daarbij ook moet veranderen, zal iedereen beamen. Het gaat er immers al heel lang niet meer om wie de beste strategie kan bedenken. De winnaars van morgen zijn zij die zich het beste kunnen aanpassen aan de steeds weer veranderende omstandigheden. 

In de accountantspraktijk zien we vandaag de dag nog veel techno-pessimisten, waarbij we vooral vaak te horen krijgen dat technologische ontwikkelingen te langzaam gaan. Daar komt vaak bij dat de verwachtingen van bepaalde ontwikkelingen dusdanig hooggespannen zijn, dat het eigenlijk alleen maar tegen kan vallen. Als we gaan automatiseren, dan moet ook meteen alles automatisch, in plaats van een stap-voor-stap benadering, die in onze ogen ook veel beter bij zowel accountant als MKB past. Tot slot is technologie ook helemaal niet heilig en moet het nooit als doel op zich worden ingezet. Het doel moet altijd blijven: Wat wil ik voor mijn klant(en) bereiken? En dan pas: Kan software, in welke hoedanigheid dan ook, mij daarbij helpen?  

Door Blue10
Blue10 helpt organisaties met cloud software voor het automatiseren van administratieve processen, zoals de digitale verwerking van inkoop- en verkoopfacturen, pakbonnen en bonnetjes. Op 19 juni is Blue10 op Accountancy Expo, waar zij graag meer vertellen over hun oplossing en de mogelijkheden die zij bieden om accountantskantoren te ondersteunen in het bouwen aan een ‘kantoor van vandaag’. Meer info? Kijk op: www.blue10.com

[avg-advertorial slug=”kom-naar-de-accountancy-expo-op-18-juni-2019″]

Gerelateerde artikelen