De 53 maatregelen: Op naar de Delta!

Bij het getal 53 is mijn eerste associatie: de watersnoodramp. Natuurlijk, 1953, ook al hebben wij de watersnoodramp zelf niet mee gemaakt, het jaartal staat in je geheugen gegrift. Zoveel mensen die omkwamen: volgens www.zeeuwsarchief.nl maar liefst 1.836! Stormvloed, ergste ramp van de twintigste eeuw, zo maar wat kreten die je tegen komt bij het googelen op "1953".

Denk je aan 1953, dan denk je ook aan de Deltawerken (terzijde merken we op dat het plan van de Deltawerken al voor 1953 bestond). Zij vormen de verdedigingslinie van Nederland. Volgens de American Society of Civil Engineers worden de Deltawerken zelfs één van de zeven wereldwonderen genoemd. Nederland staat qua watermanagement goed op de internationale kaart. Maar nu toch even terug naar de accountancy. Je hebt vast al begrepen dat we met het getal 53 toe werken naar het rapport "In het publiek belang".  

Of Nederland er op de internationale accountancykaart net zo goed voor staat als op de waterkaart, laten we voor nu maar in het midden. Er is voorlopig in ieder geval geen reden om ons als beroepsgroep op de borst te kloppen. Sterker nog, er is veel werk aan de winkel. Het kan allemaal veel beter. Het moet ook allemaal veel beter. En daarvoor is het in onze opinie nodig om het op persoonsniveau "elke dag een beetje beter te doen". Op een hoger (macro) niveau is een soort Deltaplan nodig. De vraag die  aan de orde is, of de 53 maatregelen dezelfde mate van bescherming bieden als het Deltaplan.  

Deze vraag beantwoorden we voor nu positief en constructief-kritisch. Een absoluut positief punt is de aandacht voor het element Cultuur. We hopen in de toekomst nog wel in een gerichter blog op dit thema terug te komen. Voor nu zien we het element als een trigger voor een Delta, een Verandering die in gang gezet wordt. Verandering met een hoofdletter, om het onderwerp Kwaliteit meer en beter te verankeren in accountantsorganisaties (en terzijde voor de niet-vergunninghouders: daar zou een Deltaplan ook niet misstaan).  

Uit onze werkzaamheden bij veel accountantskantoren blijkt dat menig accountant het een uitdaging vindt om de long-shot van veel van de 53 maatregelen terug te brengen naar het hier en nu. Het praktisch handen en voeten geven. Toch bieden de maatregelen daar mogelijkheden voor. En de recente vertaalslag van de 53 maatregelen voor de niet OOB – vergunninghouders draagt daaraan ook bij. Dat is belangrijk. Want anders lopen we met de positieve berichtgeving van de AFM over de opzet van de maatregelen van de OOB accountantsorganisaties en de verbetering die recent door de Accountantskamer werd gesignaleerd, het risico lelijk ons hoofd te stoten. De werking en de meetbaarheid van de implementatie van de 53 maatregelen zou indien onderschatting aan de orde is, gemakkelijk tegen kunnen vallen. Op naar de Delta!

[dr. Niels van Nieuw Amerongen RA, V&A accountants-adviseurs]

Gerelateerde artikelen