De $10 Hedge Fund Supercomputer die over Wall Street walst

Een onvoorstelbare spreadsheet met 1 miljoen rijen en 1 miljoen kolommen, een biljoen cellen - rekenen maar! Excel? Nee, zelflerende software in de cloud. En bijna voor niets.
Braxton McKee gebruikt noch Excel, noch een ander spreadsheetprogramma.  In plaats daarvan gaat hij de cloud op en vult die cellen met gegevens met zelfgebouwde software – die al doende bijleert en steeds slimmer wordt. De kosten van die haast kosmische rekencapaciteit per sessie: $10.
 
Welkom in de brave new world  van kunstmatige intelligentie.
McKee, 35 jaar oud, is  een vertegenwoordiger van de nieuwste generatie wiskundige whizz kids die data science tot ongekende hoogten brengen op en rond Wall Street. Voor hem is KI geen science fiction meer, maar dank zij cloud computing een functie op zijn laptop die zo goedkoop is geworden, dat haast elk bedrijf er gebruik van zou kunnen maken, had het die competenties in huis. 
 
Sophisticated hedge funds als Renaissance Technologies of tech giants als Google Inc. waren lang de enigen die AI en machine learning met enige hoop op succes en ROI in konden zetten. Nu kunnen data shops zoals Ufora, door McKee opgericht in 2011, gebruik maken van haast oneindige cloud power, om hedge funds en andere financiële instellingen te helpen met enorm complexe big data analyses.
 
Vijf jaar geleden had je daarvoor nog een supercomputer moeten aanschaffen van meer dan een miljoen, met een leger ICT’ers erbij – nu logt McKee gewoon in op Amazon Web Services, huurt de capaciteit die hij op dat moment nodig heeft en laat zijn software het werk doen. Zijn doel is dat de antwoorden binnen ‘coffee time’ binnenkomen – de tijd die hij nodig heeft om naar het koffieapparaat te lopen, een beker te vullen en weer achter zijn bureau te gaan zitten. 
 
En dat lukt, lees verder bij www.bloomberg.com/.
Gerelateerde artikelen