Data science geen ver-van-mijn-bed-show meer

Hoe zet je als accountant en auditor succesvol IT-systemen en data-analyse in binnen een audit?

Data science wordt steeds belangrijker voor accountants en financiële professionals. Hoe je de kwaliteit van een audit kunt vergroten door inzet van IT en daarbij slim gebruik kunt maken van data komt aan bod in de online leergang Data-Driven Auditing van NBA Opleidingen. Deelnemers aan vorige leergangen zijn enthousiast. “Het leek allemaal een ver-van-mijn-bed-show, maar ik kan er nu al mee aan de slag”, zegt een van de cursisten.

In het uit tien bijeenkomsten bestaande programma Data-Driven Auditing doen deelnemers kennis op om IT-systemen en data-analyse in te zetten binnen een audit. Er is steeds meer behoefte aan betrouwbare informatie. Daarvoor moet er samenhang zijn tussen de vereiste informatie- en datakwaliteit en de IT-randvoorwaarden. Naast de vaardigheden die daarbij horen krijgen de deelnemers inzichten in de relatie tussen data science en de audit. Verder is er aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen op IT-gebied, zoals Robotic Process Automation (RPA).

Deelnemers noemen het leren over nieuwe IT-verschijningsvormen en hoe ze daarmee kunnen werken een van de grote pluspunten van de leergang. Voor Erwin Blom, Senior (IT) Auditor bij Norinchukin Bank Europe N.V., was dat een reden om voor de leergang te kiezen. Hij had al enige ervaring met proces mining maar wilde zijn kennis over nieuwe tools verbreden en verdiepen. Hij is zeer te spreken over het uitgebreide palet van onderwerpen die behandeld werden. “Die verbreding van kennis is dan ook zeker gelukt”, zegt hij, sprekend op persoonlijke titel.

Uitdagend
Hoewel de leergang zich toespitst op het gebruik van IT en data in de audit, vond een van de cursisten, werkzaam als kwaliteitsmedewerker bij de UvA/HvA, het toch interessant om de leergang te volgen. Ze vindt de connectie tussen business en IT erg uitdagend, vooral nu er steeds meer geautomatiseerd wordt. “Ik was geïnteresseerd in hoe je je administratie zo kunt inrichten dat je in de toekomst gebruik kunt maken van de voordelen die automatisering biedt”, zegt ze dan ook. “Ik wilde weten hoe een auditor naar processen kijkt zodat dit meegenomen kan worden bij de inrichting van processen. Op deze manier wordt systeemgerichte controle ook beter mogelijk en kan de externe accountant hier gebruik van maken. Ze vindt de leergang goed om een idee te krijgen welke nieuwe tools beschikbaar zijn en hoe die het best ingezet kunnen worden.” Volgens haar is dat niet alleen nuttig voor een auditor maar ook voor de hele organisatie. Zij vindt de leergang daarom ook zeker geschikt voor niet-auditors, zeker vanuit kwaliteitsperspectief.

Wat Blom vooral prettig vond, is dat NBA Opleidingen heeft gekozen voor een stevig praktijkgerichte aanpak, naast een belangrijk stuk theorie. “Tijdens de bijeenkomsten bespraken we diverse cases. Daarmee moest je thuis zelf aan de gang”, legt hij uit. Ook werd er gewerkt in groepen en dat vond hij inspirerend. “Zo doe je ervaring op die je ook in de praktijk kunt gebruiken”, zegt hij daarover. “Je moet zelf opdrachten uitvoeren en daar presentaties over houden. Als cursist moet je daarvoor echt in de stof duiken. Dat zorgt ervoor dat je een tool pas echt leert kennen.” Blom noemt die praktijkgerichte aanpak een noodzakelijk onderdeel.

[avg-advertorial slug=”online-leergang-data-driven-auditing”] 

Futuristisch
Voor de kwaliteitsmedewerker was het leren over nieuwe tools als data mining, proces mining en RPA waardevol: ”Het klinkt allemaal heel futuristisch, maar nu ik weet wat het echt inhoudt, kan ik er ook mee aan de slag.” Ook vond ze het heel verhelderend meer te weten te komen over de waarde die data kan hebben. Daarnaast wilde ze weten hoe je zorgt dat informatie volledig is wanneer je een rapportage goed wilt draaien met geschikte data.

Beide cursisten staan te popelen om met de nieuwe tools aan de slag te gaan. Maar ze lopen tegen een aantal zaken aan. Zo noemt Blom het in sommige gevallen lastig om aan geschikte data te komen. Het is een uitdaging om dat proces te verbeteren. Met text mining heeft hij wel al objecten geïdentificeerd. “Dat is ook een stuk makkelijker”, legt hij uit. “Je hebt in principe geen derde partij nodig om data te verkrijgen.” Blom is bezig met het implementeren van een audittool. Hij kijkt intussen wel bij iedere opdracht wat hij nu al in kan zetten, zoals bijvoorbeeld text mining. Daarmee probeert hij alvast in te spelen op de toekomst, als zijn auditafdeling wel de tools kan implementeren.

Klein beginnen
Blom heeft dan ook een tip voor vakgenoten en cursisten: “Begin klein.” Het heeft volgens hem weinig nut om meteen alles proberen te analyseren. Daarbij speelt de data die je tot je beschikking hebt ook een rol. Een ander aspect dat Blom noemt is de weerstand binnen de organisatie die kan ontstaan wanneer je te voortvarend van stapel loopt. De kwaliteitsmedewerker kan zich daar wel in vinden. Zij vind het goed om te werken met proof of concepts en deze eerst op kleine schaal te implementeren. Door zo te werken, creëer je kansen om nieuwe tools een juiste plek binnen een systeem te geven. “Je moet ervoor waken dat het geen losstaand project wordt”, zegt ze. “Zorg dat alle stukjes op elkaar aansluiten.” 

“Ik sta nu anders in mijn vak”, zegt Blom op de vraag of de leergang hem heeft veranderd. Hij ziet zeker de zegeningen die data science biedt. “Maar daar hoor je wel kritisch mee om te blijven gaan”, betoogt hij. “Zorg dat je altijd goed kunt onderbouwen waarom je iets goedkeurt. Daarvoor kun je niet alleen vertrouwen op data. Je moet ook je vakkennis inzetten.”

Praktijkgerichte karakter
Het praktijkgerichte karakter van de leergang heeft Blom als zeer prettig ervaren. Hij had na afsluiting van de cursus graag met cursisten contact blijven houden om te sparren. “Maar ook om elkaar uit te blijven dagen om met de opgedane kennis en de tools aan de slag te blijven.” Helaas lukte het niet om een groep samen te stellen. Toch raadt hij nieuwe cursisten wel aan om zelf zulke activiteiten te ontplooien. “Je moet je kennis levend houden”, zegt hij daarover. Dat geldt volgens hem ook voor mensen die al met data science bezig zijn. “Je moet het niet af en toe doen. Je moet zorgen dat je je affiniteit niet verliest. Onderhoud je skills, want alleen zo kun je jezelf verbeteren.”

NBA Opleidingen biedt in samenwerking met Tilburg University het programma Data-Driven Auditing aan dat bestaat uit tien bijeenkomsten met gerenommeerde gastdocenten uit de praktijk en de wetenschap. Het nieuwe online programma start op 22 november. 

Gerelateerde artikelen