Dag retentierecht van de accountant – Hallo versterkte positie van de curator

Het overgrote deel van de ondernemingen heeft haar administratie bij de accountant ondergebracht. Op het moment dat een onderneming failliet ging en de accountant onbetaalde facturen had, namen accountants weleens het standpunt in dat zij de administratie die zij onder zich hadden niet vrij hoefde te geven. Een accountant beriep zich op het retentierecht. Dit leidde tot veel discussies tussen curatoren en accountants.

Om deze discussie te voorkomen en om het voor de curator mogelijk te maken om snel over de administratie van de failliete onderneming te beschikken zal de Wet Versterking Positie Curator in werking treden. De exacte datum waarop de wet in werking treedt is nog niet bekend, maar het wetsvoorstel is dinsdag door de Eerste Kamer aangenomen.  

Voor de accountant staat nu vast dat hij/zij geen retentierecht heeft en dat hij/zij de administratie en de daartoe behorende boeken, bescheiden en andere gegevensdragers op verzoek van de curator volledig en ongeschonden aan de curator ter beschikking moeten stellen, zo nodig met inbegrip van de middelen om de inhoud binnen redelijke tijd leesbaar te maken. Als kers op de taart is in de wet opgenomen dat het niet mogelijk is om contractueel van de wet af te wijken. 

In de toekomst zijn discussies mogelijk over de vraag of de inhoud van de administratie leesbaar is voor de curator. De administratie wordt bijgehouden in boekhoudprogramma's en het is maar zeer de vraag of curatoren over deze programma's (kunnen) beschikken.  

Houdt leesbaar ook makkelijk te doorzoeken in? Deze vraag is op basis van de Wet Versterking Positie Curator niet te beantwoorden. 

De Wet Versterking Positie Curator zal van toepassing zijn op de faillissementen die na de inwerkingtreding van de wet zullen worden uitgesproken.

[Door: Sanne Koster, partner sectie Herstructurering, Financiering & Faillissementen bij Marxman Advocaten]