Cybersecurity: uitdaging voor Accountants

Juist accountants zouden zich op moeten werpen als frontsoldaten in de strijd tegen cybercrime, vanwege hun cruciale positie als houder en bewaker van gevoeleige persoonlijke en zakelijke data, stelt nieuw ACCA-rapport. Maar helaas schieten kennis en kunde tekort...
ACCA USA, onderdeel van de mondiale Association of Chartered Certified Accountants, bracht samen met Pace University vlak voor het weekend een rapport uit dat weergeeft hoe ACCA-leden omgaan met cyber-dreigingen.
 
Het document verscheen bij gelegenheid van de derde jaarlijkse ‘cybercrime summit’ van Pace en ACCA USA in New York; en legt vooral de vinger op de ‘weak’ communicatie tussen lijnmanagers en de directie over aanvallen en pogingen daartoe.
We ontkomen er niet aan om meer aandacht te schenken aan fundamenteel cybersecurity risk management, in en dwars door alle niveaus in de organisatie, is de conclusie.  Juist accountants moeten maatregelen nemen om te zorgen dat hun vertrouwelijke gegevensverzamelingen adequaat beveiligd worden en blijven. Zij zijn als ‘frontsoldaten’ in de strijd tegen hackers en andere vijanden die het op die gegevens ( en kritieke systemen!) gemunt hebben. 
 
Maar bijna de helft van de ACCA-leden zei dat ze na een aanval gedwongen zouden zijn extern advies in te roepen. Zeven van de toen deelnemers verklaarde daarentegen wel te beseffen wat de risico’s waren en wat hun kantoor daartegen doet. Slechts 57% dacht dat hun systemen adequaat beveiligd waren, echter, en 32% erkende volstrekt geen idee te hebben van encryptie en dergelijke. 
 
Selchts 27% ‘dacht’ dat hun kantoor compliant was aan de Control Objectives for Information and Related Technologies (COBIT 5) standaarden, terwijl 43 wel van mening was dat hun kantoor die standaarden toepaste. 
 
Het rapport concludeert dat er nogal een kloof gaapt tussen de theorie met de best practices en de praktijk bij de meeste kantoren – “Vooral de medewerkers moeten overtuigd worden van hun eigen indiciduele verantwoordelijkheden in dezen!”
Gerelateerde artikelen