Curaçaose ziekenhuisbouwer beticht RA van partijdigheid

Een RA heeft onvoldoende maatregelen getroffen om te voorkomen dat zijn rapport een rol is gaan spelen in een civiele procedure.

Zaaknr. 19/167

Dit betoogde de Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (SONA), de organisatie die namens de overheid een nieuw ziekenhuis bouwt op Curaçao, maandagochtend bij de Accountantskamer.

Centraal in de zaak staat een geschil tussen Berenschot en SONA. Deze stichting kreeg in 2011 opdracht voor de bouw van Hospital Noba Otrobande, inmiddels Curaçao Medical Center gedoopt. Zij sloot daartoe een managementovereenkomst met Berenschot.

De bouw liep uit op een financieel drama; de kosten bedragen inmiddels bijna 100 miljoen euro meer dan geraamd. Berenschot moest naar eigen zeggen veel meer werk verrichten dan was afgesproken en eiste daarom 5,5 miljoen euro extra van SONA. Om die claim te onderbouwen huurde Berenschot de RA in.

Volgens SONA heeft deze accountant zijn oren teveel laten hangen naar zijn opdrachtgever. “Hij heeft vanaf het begin geweten dat Berenschot het rapport in de procedure zou gaan gebruiken,” betoogde Robert Sanders, advocaat van de stichting. Volgens Sanders blijkt dit onder meer uit een brief van de directeur van Berenschot. “Hij had daarom de opdracht gewoon moeten weigeren.”

De RA bestrijdt dit. “Dat Berenschot het rapport in heeft gebracht, was niet de bedoeling. Dat staat zelfs in de opdrachtbevestiging,” aldus Jan Garvelink, advocaat van de accountant. “Mijn cliënt was daar niet van op de hoogte. Hij hoorde het van SONA en heeft vervolgens direct passende maatregelen getroffen door onder meer de rechtbank te informeren dat dit niet was afgesproken.”

Ook heeft de RA volgens de stichting onvoldoende benadrukt dat het een vaststelling betrof waarbij onder meer is gekeken welke werkzaamheden Berenschot per post heeft verricht en geen assurance-opdracht. Dit terwijl de rechtbank het rapport volgens SONA wel als zodanig heeft meegewogen.

De rechtbank van Curaçao deed ruim een week geleden uitspraak. SONA moet Berenschot 450 duizend euro betalen, luidde het vonnis.

Maar volgens Garvelink heeft het rapport van de RA daarbij geen enkele rol gespeeld. “De 450 duizend is louter toegekend omdat SONA zich tegen deze posten niet heeft verweerd,” wist de advocaat.

“Het kloppen van schuim over het gedrag van anderen, in dit geval de rechtbank en Berenschot”, zo omschreef Garvelink de tuchtklacht. Iets waar de RA zich goed in kon vinden. “Ik heb toch sterk het idee dat ik slachtoffer ben van een vete tussen Berenschot en SONA. Dat vind ik jammer.”

De uitspraak: Klacht Curaçaose ziekenhuisbouwer tegen RA afgewezen

(Auteur: Jan Smit/Juridisch Persbureau Zwolle)

Gerelateerde artikelen