Cryptotrends 2021: opwaartse lijn voor Bitcoin

Volgens Icoinic Capital Amsterdam is één van de belangrijkste trends voor 2021 een opwaartse lijn voor Bitcoin.

Icoinic Capital, het eerste crypto asset fund van Nederland, schrijft dat de cryptomarkt ondanks COVID-19 een sneller en hoger herstel gezien dan verwacht. 

In mei 2020 was er sprake van de Bitcoin halving. Deze gebeurtenis vindt eens in de vier jaar plaats en zorgt ervoor dat er 50 procent minder Bitcoins bij komen. Historisch gezien, is dit een reden voor stijging op de markt en ook nu staat Bitcoin dicht tegen een all time high. 

Trends voor 2021 
Cyclus van twee jaar Bitcoin halvings komen per 210.000 blocks voor. Dit betekent zo ongeveer om de vier jaar, totdat het maximale aantal van 21 miljoen Bitcoins is aangemaakt door het netwerk. 

Bitcoin halvings zijn doorslaggevend voor traders, omdat ze het aantal Bitcoins dat wordt aangemaakt door het netwerk verlagen. Hierdoor wordt het aanbod aan nieuwe coins verminderd. Daardoor kan de koers stijgen als er veel vraag naar is. Om de tien minuten wordt er een blok uitgerekend in de Bitcoin Blockchain. Bij de laatste Bitcoin halving werd 12,5 Bitcoin als beloning gehalveerd naar 6,25. Er worden ongeveer 6300 Bitcoins per week aangemaakt. 

In de periode eind november – begin december 2020 was de koopkracht zo’n 18.000 Bitcoins per week. De vraag is groter dan het aanbod. Feitelijk komt het erop neer dat als iedere miljonair op aarde 1 Bitcoin zou kopen, er een tekort ontstaat van 25 miljoen Bitcoins. Omdat de Bitcoin halving in 2020 heeft plaatsgevonden, ligt een opwaartse stijging in 2021 in de lijn der verwachting. Die stijging kan twee jaar aanhouden, voordat de cyclus weer gaat veranderen.