‘Cryptocurrencies zullen niet snel huidige geld gaan vervangen’
Op dit moment geeft de bank geen advies over cryptocurrencies en kunnen deze evenmin als belegging via de bank worden aangeschaft. Wel constateert ABN AMRO MeesPierson dat klanten geregeld vragen stellen over cryptocurrencies, zoals bitcoin en ether. Een veelgehoorde vraag is of ze het moeten zien als geld of meer als een belegging. Ralph Wessels, beleggingsstrateeg bij ABN AMRO MeesPierson: "We weten dat er in de wereld heel veel speelt rondom cryptocurrencies en er marktpartijen zijn die cryptocurrencies interessant vinden als belegging. Deze 'nieuwe' beleggingscategorie is dan een klein deel van de portefeuille en dient vooral ter diversificatie van de portefeuille. Een kenmerk van een nieuwe beleggingscategorie is dat die heel volatiel en erg risicovol is. Dit komt omdat de echte waarde nog moet worden vastgesteld."
Momenteel geen vervanger van valuta
Volgens de private bank zijn cryptocurrencies momenteel niet geschikt als vervanging van de huidige valuta, omdat ze een zeer volatiel prijsverloop hebben. Een centrale bank streeft juist naar prijsstabiliteit, terwijl bij cryptocurrencies koersbewegingen van 10 procent per dag of meer geen uitzondering zijn. Wanneer bijvoorbeeld salarissen worden uitbetaald of men is een schuld aangegaan in bitcoins, dan kan een drastische waardeverandering ongunstig uitpakken. Daarnaast zorgen grote koersbewegingen voor financiële onzekerheid. Dit kan het consumenten- en producentenvertrouwen aantasten en dat is nadelig voor de economie.
Rendement cryptocurrencies hoog
Cryptocurrency is het Engelse woord voor digitaal geld dat gebruik maakt van de blockchain technologie. De afgelopen weken behaalden cryptocurrencies recordhoogtes. Zo passeerde bitcoin half augustus de grens van 4.000 dollar. Het rendement is dit jaar al 300 procent. Op 19 augustus bedroeg de marktkapitalisatie van de digitale munt 67 miljard dollar. Ook ether steeg in 2017 van 8,05 dollar tot 292 dollar (op 19 augustus). Dit betekende een rendement van ruim 3.500 procent. Toch verloor ether afgelopen juni op één dag bijna zijn hele waarde door een flash-crash. Ether daalde van 320 dollar naar 0,10 dollar.