Cryptobedrijven verplicht om klantdata te delen met de fiscus

Tot 21 november kan iedereen online reageren op het wetsvoorstel.

Tot en met donderdag 21 november is het mogelijk om online te reageren op het voorstel Wet implementatie EU-richtlijn gegevensuitwisseling cryptoactiva. Dit voorstel wordt begin tweede kwartaal 2025 ingediend bij de Tweede Kamer. Per 1 januari 2026 zijn cryptobedrijven via deze wet verplicht om de gegevens van hun gebruikers te verzamelen, te controleren en te delen met de Belastingdienst.

  • Een nieuwe wet voor gegevensuitwisseling van crypto-uitwisseling gaat in 2026 in
  • Alle crypotdienstverleners moeten de klantgegevens checken en naar de fiscus sturen
  • Hiermee wil de EU belastingontduiking invoeren
  • Cryptodienstverleners hebben in de EU nog maar met één belastingdienst te maken

Het doel van het wetsvoorstel is om meer transparantie te creëren over het bezit van crypto’s, om belastingontwijking- en ontduiking te voorkomen. Voor bezitters van crypto’s verandert er door de maatregelen uit dit wetsvoorstel niets. Zij moeten al aangifte doen over het saldo van hun crypto’s. Crypto’s zijn – net als banktegoeden en andere beleggingen – een vorm van vermogen waarover belasting moet worden betaald.

Belastingdiensten in de Europese Unie (EU) hebben daar nu echter nog onvoldoende zicht op. Hierdoor is er momenteel nog geen gelijk speelveld in de financiële sector.

Fiscale wijzigingen (inclusief wetswijzigingen en rechtspraak) vereisen alertheid van elke mkb-adviseur. De laatste fiscale ontwikkelingen, de veranderingen in 2025 en de mooiste fiscale kansen voor 2024? De mkb-praktijk kent voor jou weinig (fiscale) geheimen en dat wil je natuurlijk zo houden. Meer dan genoeg redenen om je te laten bijpraten over de fiscale actualiteiten.

Als gevolg van een Europese richtlijn (DAC8) worden aanbieders van cryptodiensten in de EU verplicht om gegevens over hun gebruikers te verzamelen, te controleren en te rapporteren aan de belastingdienst van het desbetreffend land. De belastingdiensten van de EU-lidstaten wisselen onderling de gegevens uit over de inwoners van de andere lidstaten.

Door deze uitwisseling van gegevens worden de administratieve lasten voor aanbieders beperkt, omdat zij alleen in de EU-lidstaat hoeven te rapporteren waar zij zijn geregistreerd. Zonder deze DAC8-richtlijn zouden aanbieders door elke lidstaat om informatie gevraagd kunnen worden.

AFM: Handelaren in crypto’s bedonderen de boel

Gerelateerde artikelen