Cruciale rol voor accountants in bevorderen van transparantie – over de hele wereld!

Op de site van het American Institute of Certified Public Accountants AICPA verscheen op 13 januari een interessante blog over de maatschappelijke rol van de accountant – bij uitstek de bewaker en apostel van meer broodnodige transparantie.

De wereld zou een fijnere plek om te wonen zijn als er meer vakbekwame accountants waren, begint Olivia Kirtley CPA CGMA, voorzitter van de International Federation of Accountants (IFAC) haar betoog. Ms. Kirtley is de eerste vrouwelijke IFAC-voorzitter en lid van het bestuur van AICPA.

“Elke dag weer zorgen zij voor duidelijkheid en verantwoording in bedrijven en overheden, overal ter wereld. Wij bevorderen (financiële) integriteit, stellen misdaden en –standen aan de kaak, en brengen licht in de duisternis. Als een soort Zwitsers zakmes verzorgen we belastingaangiftes, stellen we jaarverslagen op, waarderen we menselijk kapitaal en verduidelijken we de implicaties van nieuwe regelgeving voor de hele supply chain. En als wij het zakmes zijn, is transparantie de sleutel waarmee we de best practices in het bedrijfsleven ontsluiten. Transparantie zorgt dat beslissers verantwoording afleggen voor hun keuzes; transparantie zorgt voor betere besluitvorming en levert informatie waar investeerders en beleidsmakers op kunnen bouwen.”

Ms Kirtley verwijst naar het World Congress of Accountants (WCOA), afgelopen november in Rome gehouden onder auspiciën van de International Federation of Accountants (IFAC). Daar werd herhaaldelijk gewezen op de complexiteit van de mondiale economie, met zoveel ongelijke en ongeleide stakeholders een broeiplaats van corruptie en fraude – en de rol die accountants daarin kunnen en moeten spelen. De huidige crisis bewijst weer het belang van adequate controls – en transparantie.

Accountants moeten actief staan voor systemen en standaarden die transparantie en accountability ondersteunen. Hoe meer accountants dat met kracht en overtuiging doen, hoe mooier de wereld wordt. Inspiratie vindt u via http://blog.aicpa.org

Gerelateerde artikelen