Crowdfunding voor het eerst ingezet voor overnames

Crowdfunding is erg populair maar helaas ongeschikt voor bedrijfsovernames. Het overnemen van een bedrijf is een vertrouwelijk proces. Terwijl crowdfunding online juist heel zichtbaar moet zijn om zo het publiek te bereiken. Dat bijt elkaar. Knab Crowdfunding heeft daar als eerste crowdfundplatform in Nederland een oplossing voor gevonden.

De oplossing is een overbruggingsfinanciering. De eerste twee bedrijfsovernames via Knab Crowdfunding zijn inmiddels een feit. Het betreft de overname van Wilmod Heating & Systems door Kuwatec bv en de overname van Outboard Shop Rotterdam door Bonder SWW Advies.
 
Het grote voordeel van crowdfunding is – naast de financiering – de extra marketingwaarde die een succesvolle aanvraag met zich meebrengt. Dit voordeel past natuurlijk niet bij het vertrouwelijke karakter van een bedrijfsovername. Zolang de deal niet rond is, wil vooral de verkoper absoluut niet dat zijn voorgenomen bedrijfsverkoop overal bekend wordt. Want dat leidt onvermijdelijk tot onrust en onzekerheid in en rondom het bedrijf. Bekendheid van de deal voorkomen is ook in het belang van de koper: je wilt immers geen concurrentie bij de koop van een bedrijf.

Overbruggingsfinanciering
Remko Jansen van Knab Crowdfunding: “We hebben een simpele maar effectieve oplossing bedacht voor dit probleem. Daarmee kan crowdfunding toch worden ingezet om financiering op te halen voor een bedrijfsovername. In deze constructie verstrekt Knab de koper in eerste instantie een overbruggingsfinanciering. Daarmee kan de koper formeel zijn bedrijfsovername realiseren door de overeengekomen koopsom te betalen. Daarna start de kopende ondernemer – samen met de Crowdfund Coach – de publieke crowdfunding.”

[avg-advertorial slug=”succesvol-een-bedrijf-verkopen”]

Binnen maximaal zes weken kan de ondernemer dan via de crowd het overbruggingskrediet herfinancieren. De hoogte van de overnamesom mag maximaal één miljoen euro zijn. De eigen inbreng van de ondernemer moet minimaal 20% van de overnamesom zijn. Knab investeert altijd 10% mee in de gevraagde lening.

Boost voor kleinere bedrijfsovernames
Remko Jansen: “Er zijn duizenden ondernemers die tegen hun pensioen aan lopen of om een andere reden graag hun bedrijf willen verkopen, maar moeite hebben een opvolger te vinden. Met aan de andere kant vele honderden personen met ondernemersambities en -capaciteiten die graag hun ondernemersdroom willen realiseren maar onvoldoende eigen middelen hebben. Ik denk dat deze gefaseerde financieringsconstructie van Knab een effectieve oplossing is om vooral de markt voor kleinere bedrijfsovernames een flinke boost te geven. Kortom, een mooie kans voor ondernemend Nederland.”

Gerelateerde artikelen