Criminelen hacken digitale belastingaangiften en proberen zo 100 miljoen pond te stelen

De Britse belastingdienst ontdekte vorig jaar 17.000 gevallen van fraude via gehackte aangiften. een onbekend aantal gevallen glipte er doorheen.
HMRC heeft toegegeven dat een verontrustend aantal pogingen gedaan is om via de digitale aangiften frauduleuze teruggaven te claimen, voor in totaal meer dan £100 miljoen. HMRC onderzocht vanuit het vermoeden dat er iets mis was 3,4 miljoen aangiften en ontdekte zo 17.000 gevallen van gehackte aangifteformulieren.
De bekentenis van HMRC kwam nadat een journaliste van de Sunday Times erachter kwam dat haar eigen aangifte vervalst was, en geresulteerd had in een terugstorting van ruim £1800 – op een rekening die niet van haarzelf was. 
 
Blijkbaar hebben de boeven het gemunt op computers die door meerdere personen gebruikt worden, en via welke belastingplichtigen ook hun digitale aangifteformulieren invulden. Zij maakten gebruik van de deadline voor aanpassing van de aangifte van 31 januari – wanneer de systemen van HMRC overbelast dreigen te raken door de vele last-minute verbeteringen.
 
Volgens HMRC was er geen sprake geweest van inbreuk op de systemen van de belastingdienst zelf. Maar dit jaar is de authenticatieprocedure wel aangescherpt, geeft de dienst toe. En er wordt actiever gemonitord, bijvoorbeeld qua het op de valreep wijzigen van bankrekeningnummers.
 
http://www.professionaladviser.com/professional-adviser/news/2445896/criminals-broke-into-tax-returns-attempting-to-steal-gbp100m-hmrc-admits
Gerelateerde artikelen